10-talets bästa författare – jorden runt

”Kulturkollos expert på romaner och noveller från Afrika och Asien” – så lyder min presentation här på bloggen och nu är det dags att leva upp till den meningen. Här kommer alltså en lista med 10 favoritförfattare med ursprung i Afrika eller Asien som jag hittade till under det senaste decenniet. För att hålla texten rimligt kort så länkar jag till texter som finns på min personliga blogg.

I alfabetisk ordning kommer här 10 favoritförfattare med rötter utanför Europa och Nordamerika som jag hittade till det gångna decenniet:

Abdellah Taïa

Aravind Adiga

Chimamanda Ngozi Adichie

Jamaica Kincaid

Jhumpa Lahiri

Kamila Shamsie

Kim Thúy

Moshin Hamid 

Nawal el Saadawi 

Ngugi Wa Thiong’o

Det var min lista – vilka författare har jag missat? Glömt?  Jag erkänner villigt att min läsning är begränsad, jag har min bakgrund i den engelsktalande världen och jag läser ofta författare från forna brittiska kolonier. Fyll gärna på, täpp igen mina luckor och tipsa mig i kommentarerna!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

4 tankar på “10-talets bästa författare – jorden runt

  1. Översättare är verkligen superviktiga för att vi ska få tillgång till fler författare än de som skriver på de forna kolonialspråken! Jag tänker på t.ex. Han Kang (som jag vill läsa mer av) och Haruki Murakami (som jag tappat bort).

    1. Han Kang skulle jag förstås haft med. Hennes böcker är så säregna att man aldrig glömmer dem! Översättarnas roll är verkligen helt central. Det tycks som att vi har många väldigt bra översättare – stort tack till alla dem!

  2. Jag tänker på Khaled Hosseini och Yaa Gyasi som iofs bor i USA, men som båda har skrivit starka, starka böcker om sina hemländer.

    1. Hosseini tänkte jag på men valde bort när jag skulle välja bara 10, hans böcker är verkligen fantastiska romaner. Väl värda att läsa och dessutom förpackade i ett relativt lättläst språk. Bra att han kommer med!

Kommentarer är stängda.