Drömmar, längtan och fluff

carolina-top

Nu kryper mörkret och hösten in, och visst – det kan vara väldigt mysigt det med. Att få krypa upp i den där varma hörnan med tillbehören som hör till: katten, teet, boken och ni vet allt det andra som folk gärna instagrammar mysbilder på. Men det är ju annat som kommer också. Kalla morgnar, frusna fingrar, hämta leriga barn på dagis i mörker, vara orolig för halka… för att inte tala om att den där mysplatsen inne kan göra en besviken också. Vara full med katthår, störd av någon annans tv-program, innehålla en tråkig bok som hela tiden får en att fly till mobilens distraktioner.  Även om det finns mycket fint med hösten och vintern så är det ändå då åtminstone jag går och längtar bort ibland, drömmer om en annan tillvaro. Eller egentligen är jag nöjd med min egen tillvaro fast orkar med vardagen och det som kan vara jobbigt om jag får fly in i andra drömvärldar då och då.

Därför ägnar vi den här veckan åt drömmar. fluff och längtan. Vad är det vi går och drömmer om? Vilka världar tar vi oss till för att hämta energi till vår egen verklighet? Just när jag skriver detta sitter min femtonåriga dotter och ser om första Sagan om ringen-filmen (med ashögt ljud så att vi andra på alla andra platser i huset vet exakt var i filmen hon är) för sisådär 724e gången. Midgård är hennes drömplats, och är det inte filmerna som tar henne dit så är det alla miljoners fanfictionstories hon läser som gör det. Jag gillar också att vara i någon fantasyvärld en stund (men just Midgård har jag lite tröttnat på), men älskar också att försvinna till svunna tider i diverse historiska romance-böcker. Eller så kan jag lätt försjunka en lång stund i någon bild jag stöter på, reklambild eller som någon har lagt ut på nätet, där det ser ut att finnas sköna vilstolar med vacker utsikt men framför allt oändligt med lästid i en miljö som inte innehåller några vardagsmåsten.

Böcker, film, tidningar, möbelkataloger HäntExtra, modemagasin, tv-program, resehandböcker… det finns så väldigt många sätt att drömma sig bort en stund och att längta. Jag är rätt duktig på att bara drömma och längta inne i mitt huvud också, helt utan hjälpmedel. Hur vi än gör det – den här veckan fyller vi helt med fluff, och laddar oss själva ordentligt med energi.

Och så slår vi dessutom till med en:

[box style=”rounded” border=”full”]

Tävling!

Många är det som drömmer sig bort med en bra feel good-bok, och därför passar det väldigt bra att inleda vår dröm-och-flufflängtanveckautlottning-fluff med en tävling där du kan vinna två riktigt bra böcker i ett fint paket. Vad sägs om att vinna senaste böckerna av Christoffer Holst och Anne Liljeroth, Mindfulness for losers och På andra sidan gatan?
För att vara med i tävlingen tipsar du i kommentarsfältet nedan om en riktigt bra dröm-och-längtan-bok, senast söndag 9/10 kl 12.00. Lycka till!
[/box]

 

Bild: Dreaming av Adventures of KM&G-Morris (CC BY-NC-ND 2.0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

17 tankar på “Drömmar, längtan och fluff

  1. Den ser jag lånas flitigt på biblioteket där jag jobbar, så säkert hög mysfaktor!

  1. Nu måste jag fråga, eftersom namnet är bekant, om du kan vara den Madeline Frimodig som jag läst och jobbar med i Göteborg, slutet 90-tal början 2000-tal?!

   1. Hej!
    Tja det är det nog, även om jag kommer ihåg fler Lindor… Kanske du är den från Tolered / Skålltorp?

  2. Tack! Jag är nyfiken på den där, har läst Bivalds första bok om Läsarna i Broken Wheel och gillat mycket.

 1. Jag sitter här och funderar på vad som är den viktigaste ingrediensen i en drömma-sig-bort-bok och jag tror den är precis det som du är inne på, nämligen miljön. Även om karaktärerna och intrigen är viktiga för bokupplevelsen i stort, så är det miljön som ger den riktiga fluffkänslan för mig. Mitt tips blir därför The Night Circus av Erin Morgenstern. Jag minns nämligen knappt någonting av handlingen längre, men den storögda känslan av att vandra runt bland svartvitrandiga magiska cirkustält återvänder jag fortfarande till.

  1. Precis likadant för mig, jag har läst The Night Circus, glömt handlingen i stort men jag minns ännu den där fantastiska känslan av att besöka cirkusen i den (fast jag annars brukar avsky allt vad cirkus heter, men alltså inte i den här). Absolut en drömma-sig-bort-bok!

 2. Båda mina förslag är redan upptagna! ”Det lilla bageriet på strandpromenaden” och ”Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt” är PRECIS den här typen av böcker. Nåja, jag slänger in Sara Lövestams Hjärta av jazz och Simona Ahrnstedts samtliga böcker som alternativ.

  1. Håller med om samtliga-Ahrnstedts-böcker! Lövestams Hjärta av jazz har jag inte läst, tack för tips”

 3. Jag läste Anna and the french kiss och drömde mig bort till Paris… och kanske också till en ungdomstid – om jag ska vara ärlig. Både för det sorglösa, ansvarsfria sättet, men också för att jag tror att jag kunde koppla bort hjärnan då och bara läsa och njuta av t.ex. Anna and the french kiss. Nu som vuxen är alltid hjärnan med och påpekar med en kritisk röst när det blir för sockersött, kladdigt och lyckligt.

  1. Men just Anna and the French kiss kunde jag verkligen uppskatta, trots allt överdrivet smör och fluff. En perfekt bok att drömma sig bort i!

  1. Jag gillar också Lucy Dillon (särskilt hundarna!) men har många kvar att läsa av hennes böcker – Hundra omistliga ting har jag inte läst än. Men ska!

 4. Jag har ett tips om en bok full av längtan, men den är inte kanske direkt fluff. The mad scientist’s daughter av Cassandra Rose Clarke är en bok full av längtan. Och robotar. Bra och oväntad kombination.

 5. Och så är tävlingen avgjord – vinnare är Hanna (Den läsande kaninen)! Grattis! Maila din adress till mig på carolina (at) kulturkollo.se så kommer böckerna med posten!

Kommentarer är stängda.