Kategorier
Kulturkoll

Det kräver ihärdighet och ståndaktighet för att få nördstatus

anna-topimg_2836

Alltså – först av allt. Stamina var ordet jag hade valt till rubriken och när jag, som den språkperson jag är, dubbelkollade om det var möjligt att använda på svenska så fick jag mig en lång text från språkrådet till livs. På svenska skall vi använda uthållighet, ihärdighet eller ståndaktighet. Då gör jag det.

Just de egenskaperna är inte alltid mina bästa grenar. Jag blir ofta uppslukad av något nytt, just nu är det Pokémon Go som lockar. Så till den milda grad att jag vandrar Fabriksgatan upp och ned iklädd pyjamas och kappa tidigt en lördagsmorgon för att fånga en Snorlax. Besatthet, ja. Nörderi, knappast. Tidigare har det varit scrapbooking, ukulelespel, träning (väldigt länge sedan, erkännes), studier, bakning och mycket annat som lockat. Karaktäristiskt för mig är att de där intressena som uppslukar mig snart går över, jag levlar sällan till nördnivån. För låt oss vara ense om att det krävs just uthållighet för att komma dit, det krävs en seriös ansträngning för att bli en äkta nörd.

Det enda område jag kan kalla mig sann nörd inom är väl läsandet då. Jag kan läsa, prata om det jag läst, tipsa om böcker, kolla in nya format för läsning, tänka på vad jag ska läsa härnäst, skriva om det jag läst, lyssna på författare och leta efter kommande böcker att läsa i det oändliga. Jag arbetar med läsning och läsfrämjande och jag bloggar om det dagligen, ni hör, det närmar sig. Böcker och läsning är ett intresse som följt mig hela livet. Härmed bokförd som boknörd.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.