Vi längtar till Italien

linje-viktoria

Vintern har lagt sitt mörka täcke över hela landet och Kulturkollo drar söderut! Det går inte att förneka att Italien är hett just nu. Påven har besökt Malmö/Lund (även om det tekniskt sett är Vatikanstaten förstås) och Elena Ferrante är aktuell med ny bok på svenska. Jag som har en mångårig kärlekshistoria med landet i allmänhet och Florens i synnerhet har fått äran att agera värd den här veckan. Vi kommer att få ta del av så väl semesterbilder som fotbollsdrömmar. Eller kanske mardrömmar?

Redan i tonåren började jag drömma om Italien av många anledningar. En av mina favoritfilmer sedan många år var ”Ett rum med utsikt”, och även om det är en brittisk Merchant/Ivory-produktion så fick den mig att styra min wanderlust mot Italien. Den filmen gav mig också Puccini som i sin tur gjorde mig nyfiken på opera i allmänhet och därefter har det bara eskalerat. Uppskattar man konst är hela Italien en guldgruva och det samma gäller mat och vin. Är man en mode- eller designörd är Milano och Florens ett mecka och för den som vill koppla av och titta på vacker natur eller arkitektur så finns det oändligt med vackra ställen. Också var det ju det där med fotboll också… Kort sagt, Italien har något för alla.

Denna vecka reser vi alltså till Italien! Jag hoppas att ni hänger med!