Två smarriga kladdisar

helena-top

Jag är lite i chock. Chock över att det snart är jul. Det är inte ovanligt att jag hör folk runt omkring mig sucka: ”hemsk vad tiden går fort” och jag brukar således sucka åt dem och deras slitna fraser. Nu har jag dock blivit en sådan själv: ”hemskt vad tiden går fort” – vadan detta kan vi lämna därhän (eller så kanske du kan läsa här). Lägg där till en släng av grinchiga och gnälliga inslag så kan denna veckas tema te sig likt måndag efter semester. Men, men! Jag kom på att jag redan har provsmakat på julen. En kollega bjöd oss andra på två väldigt smarriga kladdkakor och trots att jag inte är ett stort fan av saffran, så var dessa gudomligt goda. Recepten på dessa vill jag därför dela med er.

Den ena är hämtad från Matplatsen och den andra från Jennys matblogg och jag har lånat såväl text och bilder därifrån.

Vitchokladkladdkaka med saffran

saffranskaka

Du behöver:

200 g vit choklad
200 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

florsocker

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter och tillsätt saffran. Rör i hop socker och mjöl och häll i chokladsmeten. Tillsätt äggen och rör smeten smidig. Häll sen smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.

Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min 175 C (den ska vara rejält kladdig, den sätter sig när den kallnar sen). Låt kakan svalna och ställ i kylen (gärna över natten).

Pudra över lite florsocker och servera sen söta kladdiga kakan med syrlig lingongrädde. Perfect match!! (Blanda lättvispad grädde lite försiktigt med rårörda lingon efter smak).

Pepparkakskladdkaka

pepparkladdkaka

Du behöver:

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
1/2 påse med pepparkakskryddor
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat. Serveras med lättvispad grädde och pepparkakekross.

Inläggsbild: ”Time to Bake!” av J.B. 

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

2 tankar på “Två smarriga kladdisar

  1. Ett tips till saffranskladdisen – turkisk yoghurt med lingon istället för grädde! Kakan är så mäktig som det är att lite extra syra i och med yoghurten livar upp i munnen lite grann.

    1. Det låter också mumsigt! Mäktigt är bara förnamnet (helst om man äter båda kladdisarna vid samma tillfälle)

Kommentarer är stängda.