Med julgranar i centrum

Linda

Själv klarar jag mig utmärkt utan gran och vi kommer inte att ha någon alls i år. Skönt. Sanningen är att jag klarar mig utan det mesta av allt som kan relatera till jul, utom möjligen gravad lax. Det vill jag gärna ha. Och ledighet är skönt, det är det. Vi har ett par (halvvissna) hyacinter hemma och ungarna har varsin stjärna som de glömmer att tända. I övrigt är det precis som vanligt. Om jag nu ska fira jul och det ska jag ju, så är det allt mysigt om det kan komma lite snö och om den snön kan stanna sisådär tre eller fyra dagar. Därefter går det utmärkt utan snö. Jag vill ha vår. Helst igår. Att den julbok jag valt att läsa i år handlar om jul i Kalifornien, utan snö och faktiskt utan de flesta julrelaterade saker man brukar läsa om, förutom vansinnigt många julgranar och rätt så mycket varm choklad är således ganska symptomatisk.

What light är skriven av Jay Asher, som skrev fantastiska Thirteen reasons why och charmiga The Future of Us. Boken handlar om Sierra vars familj varje år drar från Oregon till Kalifornien för att sälja julgranar. I Oregon finns vännerna Elizabeth och Rachel, men i Kalifornien finns i stället julvännen Heather, som hon träffar varje år lagom till Thanksgiving. Där finns också familjens julgransförsäljningsställe, med all personal och alla välbekanta kunder. Just det här året finns också Caleb, en kille som Sierra faller handlöst för, men som har ett mörkt förflutet. Bäddat för olycklig, eller i alla fall komplicerad kärlek alltså i en charmig historia som handlar ganska lite om jul och mycket om annat.

Jay Asher är riktigt bra på att teckna komplexa karaktärer, som är intressanta att följa. Han gör något intressant av välkända teman och har alltid något viktigt att säga, utan att för den saken bli nattsvart. Då jag knappt läst en rad de senaste veckorna ska jag erkänna att jag har några sidor kvar att läsa innan What light är utläst. Jag kan därför inte garantera att slutet håller, men än så länge ser det lovande ut.

 

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: What Light
Författare: Jay Asher
Förlag: Barnes and Noble
Utgivningsår: 2016
[/box]

BIld av Rondell Melling från Pixabay

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “Med julgranar i centrum

    1. Har som sagt lite kvar, ca 1/3. Återkommer med slutbetyg. Tycker om den än så länge, även om den inte känns som Ashers bästa.

Kommentarer är stängda.