Kategorier
Lyrikkoll

Vinter med kulturkollo #vinterdikt

helena-top

Jag insåg väldigt fort att jag faktiskt inte hade så många vinterverser i mitt poesilager. Hösten läser jag gärna om, men vintern skyr jag på alla sätt jag kan och därför saknar jag också litterär koppling till den. Så det blev till att leta, och hitta väldigt mycket fint vilket ni kommer bli varse också senare i månaden. Dagens dikt, den jag till slut valde av alla fina som fanns, heter När hjärtat fryser kallt och är hämtad från diktsamlingen med samma titel av poeten och skådespelaren Göran Hansson.

När hjärtat fryser kallt

Jag skymtar liv
i den översnöade lövhögen
med krattan fastfrusen
i gräset.
Jag skådar värme
i den svartvita frostiga hagtornshäcken
där istappar tvinnar sig fast
i grenverket.
– Och ändå är bara
vintern nyligt
kommen.

Jag anar sol
i de snörika, mörka orosmolnen
där vinden bjuder kyla över
handsklösa händer.
Jag känner hetta
runt snötäckta stenen
i trädgårdsbersån,
där levande livet blev is
i sin dvala.
– Och ändå är bara
vintern nyligt
kommen.

Det är gott att
tänka varmt
när hjärtat fryser kallt.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Vinter med kulturkollo #vinterdikt”

Stängt för kommentering.