Att förändra världen

Linda

Världen förändras ständigt, ibland är förändringen planerad och efterlängtad, ibland är den slumpartad och ovälkommen. Vissa förändringar är bra för en del, medan den innebär en katastrof för någon annan. Den här veckan kommer vi att ägna åt det eller de som förändrat världen och de som kommer att göra det i framtiden. En liten tråd från förra vecka finns kvar, då alla förändringar faktiskt inte måste ske i verkligheten. 

Någon måste alltid gå före för att en förändring ska ske. Ibland ses denna någon som en hjälte. Ibland är den som vill ha en förändring sedd som galen eller kanske till och med farlig. Man brukar säga att det är svårt att bli profet i sin egen tid och ibland även i sitt eget land. Ibland ser vi dessutom inte förändringen förrän den redan skett och även om vi ser den kanske vi inte förstå den. I vissa fall är förändringar dock väldigt synliga, som när nya tekniska prylar når marknaden och alla helt plötsligt inte vet hur de någonsin kunnat leva utan dem. Hur klarade vi oss till exempel utan en mobiltelefon? Eller utan internet? Eller utan kylskåp? Listan kan göras lång med saker som förändrat vår värld till det bättre. Med varje förändring riskerar dock en försämring ske. Bilar vill vi gärna ha, men inte den miljöförståelse som avgaser bidrar till. Inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga, men också att man får ta det onda med det goda.

Vissa personer som förändrar världen finns kvar som symboler. Jag tänker på en sådan person som Mahatma Gandhi, som förändrade världen för många utan att använda våld. En hjälte menar många, kanske de flesta, men för Storbritannien innebar förändringen att de förlorade juvelen i kronan. En annan symbol för den lilla människans kamp mot makten är till exempel mannen som ensam ställde sig framför stridsvagnarna på Himmelska fridens torg den 5 juni 1989. Just foton av kamp, som i förlängningen ger förändring, finns det ett antal. Jag tänker på bilden av de två medaljörerna Tommie Smith och John Carlos från USA, som gjorde Black Power-gesten på prispallen under OS i Mexico. De stängdes av för sin protest för mänskliga rättigheter, men vad jag inte visste var att även silvermedaljören Peter Norman från Australien blev avstängd. Han gjorde ingen hälsning, men bar ett emblem för mänskliga rättigheter. En tystare, men lika viktig protest. Det är inte bara de som syns mest som bidrar till en förändring, utan även de som inte står tysta och accepterar orättvisor. Tess Asplund ställde sig i vägen för nazisterna som demonstrerade i Borlänge. Alla kan inte ställa sig där bokstavligen, men väl bildligt.

Välkommen till en vecka som handlar om att förändra världen!

 

 

Foto: Kevin Gill Earth, CC BY-SA 2.0

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →