Konstböcker slash science fiction slash fantasy slash coming-of-age slash äventyr… ja, Stålenhag!

carolina-top

I höstas på bokmässan hittade jag för första gången till Simon Stålenhags böcker Ur varselklotet och Flodskörden. Jag skaffade, läste och älskade. Eller, läste är inte rätt benämning. Upplevde ska jag säga, eftersom jag för varje illustration, varje uppslag i boken blev sittande en stund i funderingar och fantasier, i igenkänning men samtidigt i fascination över alla så totalt främmande ting som ändå kändes som att de hörde till.

Texterna förstärker bilderna – det är för mig mycket igenkänning från att vara barn på 80-talet, men samtidigt berättar de om en vardag där mystiska tekniska prylar och okända varelser liksom bara finns utan att det känns som rymdinvasion. Texterna är fascinerande, illustrationerna fantastiska och tillsammans blir det mer hisnande konstupplevelse än bara vanliga böcker.

Samtliga bilder är från:
Ur varselklotet: Illustrerade sägner ur Slingans landskap 1984-1994 av Simon Stålenhag, Fria ligan (2014)
Flodskörden: Illustrerade sägner ur Slingans landskap 1995-1999 av Simon Stålenhag, Fria ligan (2016)

 

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →