Barnbokskoll – böcker bredvid och bortom

linje-ulrica

Den här veckan ska vi prata barnböcker och titta lite närmare på en del böcker som kanske inte dyker upp på ”10 i topp”-listan i bokhandeln eller har en förlaga hos Disney.

Vi har en fantastisk skatt av bra svenska barnboksförfattare och illustratörer som det självklart går att ösa ut. Jag läser själv gärna Astrid Lindgren och Jo Salmson för mina barn och jag älskar bilderböckerna av Pija Lindenbaum och Sven Nordqvist, för att nämna bara några få av de mest namnkunniga. I bokhyllan finns också många böcker från den engelskspråkiga världen (Harry Potter-böckerna är såklart storfavoriter) och väldigt lite från andra språkområden.

Men det finns massor av fina böcker därute som inte får så mycket uppmärksamhet och som förtjänar fler läsare. Böcker som har glömts bort och hamnat lite i skymundan. Böcker som bygger starka läsare. Böcker som kittlar ögat med ett lite annorlunda bildspråk. Böcker från andra kulturer. Böcker som utmanar normer och bidrar till att bredda våra, och inte minst våra barns, vyer. Men med det inte sagt att det inte finns topplistesäljande författare som bryter normer eller skriver berättelser som får oss att tänka. De finns så klart också och de gör det med den äran – det vill vi också berätta om.

Vi hoppas att den här barnboksveckan ska bjuda på inspiration och nyupptäckter. Välkomna till ett nytt tema här på Kulturkollo!

Bild: pexels.com

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →