Nobelpristagare i litteratur 2017: Kazuo Ishiguro

Bild: ©Nobel Media AB 2017linje-ulrica

Vid det här laget vet väl redan alla att det var Kazuo Ishiguro som tilldelades årets nobelpris i litteratur men vi måste ändå säga något om det, tycker ni inte? Men i år har vi kanske inte riktigt lika mycket att säga som förra året

Valet är på samma gång oväntat och ganska ”safe”. Oväntat för att hans namn inte har förekommit på några bettingsajter eller nämnts bland alla de som i vanliga fall brukar nämnas i nobelprissammanhang. ”Safe” för att pristagaren inte är särskilt kontroversiellt på något sätt. Han uppskattas av både läsare och kritiker och är troligen en ren fröjd för bokhandeln att sälja in inför julhandeln.

Kazuo Ishiguro ”räknas” inte som en japansk författare, som man kanske skulle kunna tro. Han föddes förvisso i Nagasaki, men hans familj flyttade till England redan när han var 6 år, han är brittisk medborgare och skriver på engelska. Så ja – det är återigen en medelålders man från den engelskspråkiga världen (om än inte vit) som får priset, men jag kan inte låta bli att ändå bli glad över valet. Ishiguro är en klassisk romankonstnär med en stillsam, lågmäld berättarstil som är en fröjd att läsa. Han har också en ovanlig bredd och rör sig mellan flera olika genrer.

Svenska akademins motivering lyder: ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”.

Ishiguros mest kända bok är troligen Återstoden av dagen som också filmats med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna,  men min favorit är Never Let Me Go (också den filmatiserad). Det är en spännande, tankeväckande och skrämmande bok som är något så oväntat som en blandning av engelsk internatskoleskildring och dystopisk science fiction.

Vad tycker du om årets nobelpristagare? Har du läst någon av hans böcker och vilken är i så fall din favorit?

 

 

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

3 tankar på “Nobelpristagare i litteratur 2017: Kazuo Ishiguro

  1. Håller på med Den otröstade och den är speciell, tycker jag. Redan inledningen gör att man/ jag som läsare undrar; vad är detta? Man dras in i något som om man redan skulle vara införstådd med handlingen men ändå inte. En diger bok ( nästan 500 sidor) vilket jag brukar dra mig för, men nu vill jag verkligen läsa denna bok, som anses som den ”svåra” boken av årets Nobelpristagare.
    Att en medelålders man får priset handlar väl om att han bedöms vara den som ska ha priset i år, eller hur? Att INTE vara vit och inte man, skulle det vara bättre på något sätt? Har personligen svårt för det där att priset ska ges till en underprioriterad kategori, typ kvinnor med annan hudfärg än vit. Det är väl det som är litteraturens möjlighet att just kunna gestalta annat än det man själv lever och känner till. Vilket en läsvärd författare kan anser jag.

Kommentarer är stängda.