Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Ut i rymden med en fyraåring

När vi bestämde oss för att ha den här temaveckan om Rymden så tog jag ett litet glädjeskutt inombords och tänkte att det här kommer att bli toppen. Min 4-åring har varit intresserad av rymden ända sedan han började prata och vi såg TV-serien Roboten Rob på TV. Intresset har hållit i sig och vi har besökt observatorier och tittat i teleskop på stjärnorna. I början av terminen körde vi ute på ett stort fält mitt i natten och väckte honom (han sov naturligtvis i bilen, det var ju mitt i natten) och tittade på Perseiderna. Ett stort meteorregn som gjorde att vi såg säkert 20 stjärnfall på den lilla stund vi var ute. Sol- och månförmörkelserna missade vi, men stjärnfallen var tillräckligt för att trigga ett fortsatt intresse hos sonen.

När jag så kom tillbaka till jobbet blev jag naturligtvis ännu gladare då det visade sig att grundsärskolan skulle arbeta med Rymden hela den här terminen, vilket gav mig en ännu större sporre för att leta reda på böcker som på något sätt handlar om Rymden. Det blev den här listan, som jag även använt mig av hemma, och därför tänkte jag att jag kunde passa på att dela med mig av den här ocskå. Den är något redigerad då alla faktaböcker som jag lämnade ut i klasserna inte finns med, men ska vi säga att det här är det bästa av det bästa? Böcker som passar barn mellan 4-12. Slit den med hälsan.

Fack:

I Rymden av Ruth Martin (Små utforskarna, från 3 år)I rymden

Det här är en enkel bok för att väcka nyfikenheten hos mindre barn. Massor av flickar går att vika ut när man vill veta mer om planeterna, hur allt började eller astronauter. För att vara en så grundläggande bok så ger den ändå mycket information och barnet (och den vuxne) får lära mer än man tror.

Titta in i rTitta in i rymdenymden av Katie Daynes

Vi fortsätter på temat böcker med flikar. Den här boken är egentligen för lite äldre som börjat skolan men min 4-åring har som sagt älskat den rejält ändå. SÅ jag skulle säga 4-14 år, men man får nog ut olika saker ur den. MASSOR av fina bilder och information.

Frågor och svar om Rymden av Katie Daynes

Ännu en bok med flikar av Katie Daynes men den här är betydligt enklare. Svarar på frågorna Var? Vad? Varför? Hur? Vem? Och fungerar för den nyfikne som inte vet var hen ska börja. Passar definitivt förskoleålder.

Min första bok om rymden av Emily BoneFrågor och svar om rymden

Är precis vad den säger. Var en av de första böckerna vi lånade på biblioteket. Färgglada tydliga bilder och ett par foton berättar som solsystemet, raketer och nebulosor.

Rymden på 30 sekunder av Clive Gifford

Är å andra sidan inte alls vad den utger sig för att vara. 30 fascinerande rymdfenomen förklarade på en halv minut r undertiteln, men det tar då ofta mer än en halv minut att läsa de här avsnitten och passar lite äldre barn (och vuxna). Den fungar lite som en uppslagsbok, om man är speciellt nyfiken på några olika fenomen som galaxer, kometer eller småplaneter.

100 fantastiska fakta om rymden

Även denna bok vänder sig till lite äldre barn och är nog lite mastig att läsa från pärm till pärm. Men lite i taget är nog prima. Och då ger den oss ovanliga fakta som kanske inte är de första man läser om i andra böcker om rymden. Som gubben i månen och andra figurer som människor har tyckt sig se på månens yta.

Läseböcker då?

Jo, här kommer ett gäng böcker på samma tema.

Pluto är ingen planet av Annelie DrewsenPluto är ingen planet

Handlar om Edwin som kanske har någon form av NPF-diagnos. Hans stora intresse är rymden så han blir naturligtvis överlycklig när han får veta att de ska läsa om rymden i skolan. Men när läraren börjar berätta fel så brister det i huvudet på Edwin. Han vet ju att Pluto inte längre räknas som en planet. Hcf-klassad, men passar nog mellanåldern lika bra.

Allan Zongo -killen från rymden av Henrik Einspor

Humoristisk och lättläst bok om Max som har en rymdvarelse hemma i huset. Ailen Allan, från planeten Zongo. Allan ställer till rejält med tokigheter och eftersom Max måste hålla honom hemlig tills Allans rymdskepp är lagat så får han ett fasligt sjå. Korta kapitel och stor text passar nog nästan vilken ålder som helst.

Hallå! Är det någon där? Av Jostein Gaarder

Ja, filosofins riddare tar tillfället i akt att ställa de stora frågorna när även den här bokens huvudperson, Joakim, får en rymdvarelse i trädgården en dag. Men Mika är inte lika farlig aatt hålla gömd. Han liknar Joakim i mycket och kan till och med prata samma språk. Tillsammans funderar de över universums mysterier och hur livet uppstår. Fantastisk historia men kan nog kännas svår för de minsta barnen.

RymdresanRymdresan av Christer Fuglesang

Jag blev mycket glad när jag läste att Fuglesang inspirerats av en av mina favoritböcker när jag var liten, Tid och rum med farbror Albert, av Russell Stannard. Även här finns en Farbror Albert som tar med sig sina grannbarn, Marcus och Mariana på hissnande resor ut i rymden och bakåt i tiden för att lära sig om hur universum är uppbyggt. Nästan halva boken är fotnoter om man vill veta mer om något, om det faktiskt skulle vara möjligt eller bara är påhitt. Högläsning för barn i de yngre skolåren men går utmärkt att läsa själv när man kommit en bit upp, säg slukaråldern 10-11 år.

Har ni själva några tips att komma med? Min 4-åring och även jag tar tacksamt emot allt vi kan tugga i oss.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Ut i rymden med en fyraåring”

Astronauten som inte fick landa (tror jag den heter) av Bea Uusma tycker jag var fantastisk. För typ 8 och uppåt (verkligen uppåt)

Stängt för kommentering.