Kategorier
Romankoll

Ensamhetens slut av Benedict Wells

En riktig man är veckans tema här på Kulturkollo och i Benedict Wells roman Ensamhetens slut så är ett av de bärande temana hur man växer upp och hittar sitt eget sätt att vara man när man inte har någon förebild att spegla sig i och revoltera mot.

Syskonen Liz, Marty och Jules växer upp i en på ytan harmonisk familj i München. Jularna firas traditionellt och hemmet är fullt av musik. Sommarloven tillbringar de i Montpellier, som är faderns barndomsstad och det är på väg till Frankrike som föräldrarna omkommer i en bilolycka.  Syskonskaran placeras på internat och där splittras syskonen upp, Jules är lillebror och den som berättar i romanen. I skolan blir brodern Marty allt mer udda. Hans exceptionella intelligens tar honom till stora akademiska framgångar men han räcker inte till för Jules behov av en pappa.

Jules blir mycket ensam på internatskolan, hans bästa vän heter Alva och de två bildar en pakt som kommer att hålla genom livet. Jules saknar sin far mycket, han försöker att fullfölja faderns dröm om att bli fotograf men det fungerar dåligt. Han hoppar mellan yrken och undrar hela tiden över hur en man ska vara för att passa in och leva upp till förväntningarna.

Tillsammans är man mindre ensam heter en välkänd fransk bok och det mottot stämmer väl in också på Wells roman, Jules och hans syskon lämnas ensamma mitt i barndomen och det påverkar dem i grunden. Historielösheten, familjehemligheter, bristen på släktingar och att Jules periodvis inte har någon att vända sig till i sin ensamhet gör det här till en ganska sorglig läsning. För mig som dessutom har cancer i min närhet så blev den bitvis mycket ledsam. Första meningen sätter tonen och som förstamening betraktat så är den suverän.

Jag har redan länge varit bekant med döden, men nu är döden också bekant med mig.

Inte särskilt muntert men en stämningsfull och vacker skildring av en familj som slås sönder och så småningom finner fram till ett sätt att överleva.

[box type=”tick” icon=”none”]

Titel: Ensamhetens slut
Författare: Benedict Wells
Originaltitel: Vom Ende Der Einsamkeit
Översättning: Jesper Festin
Förlag: Bokförlaget Thorén & Lindskog
Utgivningsår: 2017

[/box]

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.