Författare boktipsar: Lena Ackebo

Foto: Claudio Brescianianna-top

varldens-vackraste-man

Idag har Lena Ackebos roman Världens vackraste man recensionsdag och för att det inte ska bli helt knökat med recensioner här så skriver jag längre om den på Och dagarna går … Hur som. Romanen handlar om hur två systrar, som faktiskt inte alls gillar varandra, ska åka till Mallorca och väl där så möter en av de två medelålders kvinnorna Världens vackraste man.

Vi har ju tema tjocka släkten och visst skulle det vara kul att få några boktips från Lena Ackebo, som med den här romanen debuterar? Hon har gjort många seriealbum tidigare och berättade både i Babel och i Lundströms bokradio att hon var så trött på att rita. Serierna tog helt enkelt för lång tid och Lena har gått över till att skapa enbart med ord. För så är det,  hon har skrivit en mycket ordrik roman. Ganska babblig faktiskt, charmerande och med stor igenkänning men smått mattande.

Vad gillar nu Lena att läsa då? Här kommer Lena Ackebos boktips:

Jag vill tipsa om några författare som har betytt mycket för mej under årens lopp, och hade fullt sjå att begränsa mej till tio. Jag ville ta fram ett “bibliotek” med bredd, från existentiella berättelser till rena galghumorn, från artonhundratalet fram till i dag.  Under stor vånda har jag valt ut en bok av varje författare, men vill understryka att de alla skrivit många andra fantastiska berättelser. Det är bara att googla och gå till biblioteket.

Det här är inte en tio i topplista, så jag presenterar författarna i bokstavsordning:

Majgull Axelsson:  Is och vatten, vatten och is

Heinrich Böll: Skyddande belägring

John Maxwell Coetzee: I väntan på barbarerna

Stanislav Lem: Segraren       

Peter Nilson: Arken 

Bertil Schytt: Den feta nöden

Boris och Arkady Strugatsky: Skalbaggen i myrstacken

Donna Tartt: Steglitsan

Timur Vermes: Han är tillbaka

Axel Wallgren: Falstaff Fakirs bästa, del 2 

/ Lena Ackebo, 24 maj 2016

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.