Kategorier
Kulturkoll

Vård av Bibliotek

Min första tanke när vi bestämde oss för det här temat var helt enkelt att köra ett brandtal för Vård av biblioteken. Jag är på tok för dålig på att använda mitt eget lokala bibliotek, men det beror till stor del på att jag ju faktiskt jobbar på ett själv. Det är sååå lätt att ta det som finns i hyllorna, eller låna från närliggande bibliotek till där jag jobbar. Det innebär ju dock att jag faktiskt utnyttjar biblioteket en hel del, det är bara det att det mycket är i jobbet. Och det jag inte läser/lånar via jobbet, det köper jag. Det är en myt att bibliotekarier inte köper böcker. Det svämmar över av böcker där hemma.

När jag varit föräldraledig har jag dock varit ganska ofta på mitt lokala filialbibliotek och läst och lånat eller gjort något annat. Tittat på film, t ex. Sällan någon vuxenaktivitet, men mycket för barnen. Och det är otroligt upplyftande att gå och kika i andra bokhyllor, inspireras, se vad de valt att prioritera. Det är väldigt lyxigt att ha ett bibliotek i närheten där man kan låna 20 pekböcker eller bilderböcker på en gång och bara plöja med sitt barn. Och sedan kan man ju köpa favoriterna, efter att man ”testläst” dem.

När februari närmar sig så vet jag att det inte kommer bli många dagar på jobbet och då kan man ju passa på att kika in om det där lokala stället istället och få upp deras lånestatistik. Inte för att jag förespråkar att man ska befinna sig i offentliga lokaler när man är sjuk, men man kan ju titta inom och fylla kassen och ta med hem till sjuksängen. För att de lokala filialerna ska kunna finnas kvar behövs det egentligen att folk verkligen utnyttjar dem så att man kan visa upp god statistik och väl besökta aktiviteter. Jag borde bli bättre på det, även när jag inte är föräldraledig. På det viset grundar man ju även en naturlig vana hos ens små kottar att besöka biblioteket. Så att det inte bara blir det där stället som mamma släpar hem kassar ifrån, då och då. Även om sonen tycker det är oerhört lyxigt att mamma kan ta hem böcker från jobbet nästan varje dag.

Så min uppmaning i februari är att hoppa över resan och besök ditt filialbibliotek istället. Eller varför inte båda? Låna med lite böcker till sportlovsresan om du ska iväg.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Vård av Bibliotek”

Stängt för kommentering.