Konsten att vårda en bokbloggare!

Linda
Jag befinner mig just nu på Hotell Gästis i Varberg på Läsretreat aka Vård av bokbloggare alternativt Vård av bokälskare. Vad behöver en sådan innehålla för att vara riktigt lyckad? Jag har samlat några nödvändiga ingredienser, som mycket väl går att fixa hemma i den egna läsfåtöljen.

Planeringen inför är minst lika viktig som själv läsretreaten. Vilka böcker som ska få följa med på resan har egentligen ingenting med de böcker som blir lästa under resan att göra. En bokälskare vet att det behövs minst tio böcker av olika format för att fylla en läshelg. Är det orimligt att läsa tio böcker på ett par dagar säger du? Vad har det med saken att göra? Tryggheten i en oändlig mängd olästa böcker är större än lässtressen.

Att få göra precis som man vill är en förutsättning för en lyckad läsretreat. Det innebär ofta att läsa på alla möjliga och omöjliga platser. Reglerna är enkla. Sätt dig gärna bredvid någon som läser, men prata inte. Att läsa i grupp behöver definitivt inte innefatta samtal, utan just att vara en del av en grupp som sitter tysta tillsammans och läser. Osocialt säger du? Definitivt inte. Att läsa i sällskap med andra kan vara väldigt socialt trots, eller tack vare, tystnaden.

Kaffe, te, fika och mat ska vara lättillgängliga. Fixar du läsretreat hemma är det definitivt så att andra familjemedlemar behöver finnas där och passa upp dig. Utan att störa självklart. Möjligen kan de sätta sig och läsa bredvid dig ibland. Se ovan för instruktioner.

Och så behövs bubbel. Bubbel är en förutsättningen för en lyckad läshelg. Inte för mycket och inte nödvändigtvis med alkohol, men bubbel betyder också babbel och just under intagandet av detta umgås även introverta boknördar. Här kan alltså den familjemedlem som sköter markservicen få vara lite sociala utan att störa.

Andra bubblor i form av badbubblor gör läshelgen extra fin. Antingen blir det Leninbadet, som för oss i Varberg, men självklart går det lika bra med badkaret hemma. Kanske är det till och med bättre ur lässynpunkt.

Ha en skön läshelg fylld av Vård av Bokälskade Bokbloggare. Det tänker jag ha!

 

Photo by Thought Catalog on Unsplash

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →