Kategorier
Kulturkoll

Elementärt musikaliskt

Jord, luft, eld och vatten. Ja, Eld har det skrivits mycket sånger om, Ring of fire, Light my fire, Burn baby burn osv. När det gäller luft och vatten tänker jag framför allt på Händels vattenmusik och Bachs Air. Vad gäller jord så känns elementet sorgligt underrepresenterat i musiken i jämförelse med sina syskon. De fyra elementen är tacksamma symboler och liknelser. Något vi alla känner till och enkla att ta till i sång och musik. Lika grundläggande som de starka känslorna, kärlek, hat, lycka, avund. Jag tyckte att det var lite roligt att fundera kring musik på temat och kom fram till att låta en låt representera varje element. Håll till godo.

Först ut kommer en riktig R n’ B-klassiker på tema Vatten. Waterfalls med TLC. En riktigt vätskefylld video.

Bubblare: Vattenfall från filmen Dunderklumpen, Raindrops are falling on my head med BJ Thomas, Pure chores med Allsaints

På tema eld har vi en låt och video som kanske inte innehåller så mycket eld men är så snyggt retro att jag valde den ändå, Fireworks med First Aid Kit:

Bubblare: The roof is on fire med Bloodhound gang, Firework med Katy Perry

På tema jord var jag först frestad att välja något av Eartha Kitt men valde ändå att låta min inre göteborgare vila. Det var inte helt lätt det här men tillslut blev det ändå Kvicksand av Little Jinder:

Bubblare: Earth song med Michael Jackson, En stund på jorden med Laleh

På tema Luft valde jag slutligen stalkersången nummer 1, Every breath you take med The Police

Bubblare: Paper planes med M.I.A., Cherry Blossom Girl med AIR, Luft för dig med Little Jinder.

Fyll gärna på listan! Har ni några favoriter bland dessa eller kanske helt andra?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.