Kategorier
Aktuellt Kulturkoll

Lättsmält TV-sommar

När sommaren närmar sig så brukar min läsning förändras ganska markant. Ibland höjer jag den ett snäpp och orkar faktiskt ta tag i de där böckerna som blivit liggande och som kräver lite mer koncentration. Ibland går lästakten istället ner och jag letar fluff och lättsam underhållning. Feelgood, lättsmälta deckare, någon historisk familjeroman utan alltför mycket djup eller chick litt. I år blir det troligen lite av varje, något alls. Två semesterlediga småbarn och en spädis kan ta all tid i anspråk. Förmodligen kommer det mest troliga vara en djupdykning i tidskiftshyllan och då menar jag inte Filter utan snarare Elle och Damernas värld. Förra året skaffade jag mig en prenumeration på Readly och läste på plattan, numera vet jag att plockar jag fram den där plattan så är det kört. Jag får absolut inte ha den i fred efter som jag inte har någon riktig läsplatta utan bara en ipad och Readly funkar väl ändå inte på läsplatta om jag förstått saken rätt?

Istället satsat jag på annat lättsmält i sommar, nämligen TV-serier. Förhoppningsvis kommer livet lugna sig så pass att jag och maken kommer att kunna vara vakna någon timme efter att barnen somnat (möjligen med undantag för mini-pixi) och plöja en eller ett par TV-serier om kvällarna. Senaste säsongen av The Good Fight hägrar och åratal av missade säsonger av diverse tidigare älsklingar. Riktigt lättsmält blir det dock i mitt fall bara när jag plockar fram brittisk feelgood-deckare av typen… (trumvirvel) Morden i Midsomer. No surprises there. Svenskarna ÄLSKAR ju sin Midsomer.

 

I samma vilsamma anda har jag ett antal andra TV-serier (om än inte alla brittiska) som det inte gör så mycket om barnen vaknar i heller. Av flera anledningar. De blir inte skrämda av vad de ser, men det gör heller inte något om vi pausar mitt i ett avsnitt och fortsätter en annan gång.

I brist på Kommissarie Morse så har jag plöjt Endeavour med Sean Evans t ex. De avsnitten sparar jag dock till speciella kvällar då vi verkligen vill slappna av och bara se något vi vet att vi gillar.

Andra kvällar blir det t ex Australiensiska ”Dr Blake” som handlar om en landsortsläkare på 50-talet som även får jobb som rättsläkare och samarbetar med polisen. Han är dock itne ett helt okontroversiellt val då han oftast lägger sig i utredningarna och bråkar med rättsväsendet. Redan efter första säsongen från 2013  trodde jag att den skulle läggas ner men den har bara fortsatt och fortsatt och är nu uppe i fem säsonger. Vi började titta på den när vi hade sett klart ” Miss Fisher’s Murder Mysteries” och behövde en quick fix. DEN serien fick bara tre säsonger dock, vilket är lite märkligt i jämförelse.

En annan TV-serie i samma anda som är inne på sin hissnande 11 säsong efter 10 år är kanadensiska Murdoch Mysteries. Den kan faktiskt förtjäna ett eget inlägg någon gång. Yannick Bisson och Helene Joy spelar en polis och en rättsläkare som löser fall med hjälp av spännande och nytänkande teknik runt förra sekelskiftet. Här är behållningen dels de många bifigurer som förekommer i serien men också alla ”gäster”. De flörtar ofta med sin samtida historia och plockar in för tiden kända/blivande kända personer som får spela mer eller mindre framträdande roller i utredningarna. Det kan vara Thomas Alva Edison, Alexander Graham Bell eller Sir Arthur Conan Doyle. Har ni inte kollat in den så är den definitivt värd att kika på för den håller faktiskt fortfarande efter 10 år.

Har ni några TV-måsten i sommar? Vad tittar ni på för lättsmält?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.