Dagens kulturkollotips: Högläsning av Lisen Adbåge

Vi läser mycket högt här hemma året runt visserligen, men det är något visst med att ligga på en madrass i sommarstugan och läsa bilderböcker som man släpat med sig i en på toik för tung bokkasse. Två böcker som gått varma hittills i sommar är ”Dom som bestämmer” och ”Samtidigt som” av Lisen Adbåge. Båda är superfina men väldigt olika. Min Pocket leker mycket med äldre barn och det är oftast de som bestämmer hur saker ska gå till. Fullt så utstuderat som i den här är de oftast inte men jodå, visst händer det att det bestäms både det ena och andra som inte alltid är så snällt. Och denna mamma kan också relatera, både till vuxenlivet, men framför allt till hur det kunde vara att vara barn och liksom få finna sig i att man inte fick vara överallt eller leka vad man ville för att man blev bortskrämd. Här vinner dock de som inte bestämmer tillslut genom att det juär mycket roligare att säga ”klart ni får vara med” och leka fler, än att sura och skrämma bort. Svårt spela fotboll själv liksom.

”Samtidigt som” är en filosofisk och sparsmakad berättelse som även passar min 2-åring faktiskt. Hon gillar bilderna och tillsammans pratar vi om allt möjligt som samtidigt händer någon annanstans än där vi är. Det är dessutom fina bilder med hög representation utan att det bli övertydligt. Toppenböcker båda två helt enkelt.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →