Kategorier
Barnbokskoll Romankoll

Hundiga lästips

Lotta

Böcker med hundar i huvudrollen har alltid haft en särskild plats i mitt hjärta. Här kommer tre hundböcker som är väl värda att spana in.

En stjärna vid namn Ajax.  Ulf Stark och Stina Wirsén skapar magi med den här bilderboken. Jag kan inte ens prata om den här boken utan att tårarna börjar bränna bakom ögonlocken. Den handlar om vänskapen mellan en pojke och hans hund, mellan en hund och hans pojke. Den handlar om livet, döden och evig vänskap. Och den är så fin, så fin, så fin. Den är extra speciell för mig eftersom min son växte upp sina första tre år tillsammans med just en sån fin hund, vi läste den ofta, och grät.

En dag när hunden Ajax var sju
fick han en pojke som hette Johan.
En som skrek!
Tills han fick syn på hunden.
Då log han!

Det är en bilderbok, men den är så vacker både i text och bild att den förtjänar hedersplatsen i vilken vuxenbokhylla som helst. Den har en hedersplats i min.

 

Lily och bläckfisken av Steven Rowley är på sätt och vis min vuxenvariant av Ajax-boken. Det är en historia om en hund med en hjärntumör – fast tumören kallas inte vid sitt namn utan för bläckfisken. Det är väldigt, väldigt sorgligt, men det är också roligt! Det finns så mycket humor, cynism och knasigheter som balanserar upp det sorgliga och slutresultatet blir helt oemotståndligt.

Alla som någon gång haft ett husdjur kommer att känna igen sig. Eller, alla som någon gång älskat någon överhuvudtaget kommer att känna igen sig.

 

 

Hunden av Kerstin Ekman är en tunn liten bok, men den innehåller mycket. Den tar tid att läsa. Man vill suga på varje mening. Läsa den flera gånger. Smaka på orden. Här kryper Kerstin Ekman in i kroppen och under skinnet på en hund, och berättar en bortsprungen hundvalps historia, sett ur hundens perspektiv.

Var börjar en berättelse? Under en granrot kanske. Ja, under en granrot. Där låg en liten grå en. Han låg hopkrupen med nosen under svansen. En hund. Men det visste han inte. Han kunde inte minnas. Det var bara ett stort hål inuti honom, ett gnag, en hunger efter värmen och efter det starka ljumma som fyllde munnen och efter tikens bett i nackskinnet och slicken i mungipan när hon kom utifrån med främmande lukter i pälsen. Hur hade han kommit att hamna under granen? Det mindes han inte och inte hade han kunnat berätta.

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Ett svar på ”Hundiga lästips”

Stängt för kommentering.