Att förutspå väder

Lotta

Vad blir det för väder idag? Blir vintern sträng? Blir skörden god? Våra liv har alltid varit mer eller mindre beroende av vädret. Det påverkar oss alla vare sig man vill eller inte.

Om man nu vill sia om en kommande vinter så finns det några tecken att hålla koll på, enligt Bondepraktikan.

  • Mycket frost och snö i oktober bådar milt väder i januari.
  • Oväder i oktober betyder en ostadig vinter.
  • Om träden blommar ännu en gång blir vintern lindrig.
  • Sitter löven kvar på träden, är en sträng och tidig vinter att förvänta, och även mycket mask nästa sommar
  • Är det gott om ek- och bokollon eller om rönnbär, blir vintern sträng.
  • Grönspetten/gröngölingen förkunnar väderleken omkring tre dygn i förväg. Har han ett långt entonigt läte så blir det vackert väder, skriar han mycket blir det regn och oväder, kommer han in i husen och skriker, då blir det ännu värre.
  • Domherrens ankomst är ett säkert tecken till köld och oftast även snö. Oktober varm, februari kall.
  • sidensvansen börjar visa sig, kan man vara säker på, att frost och snö ej längre uteblir.
  • Om levern på den s.k. lövgäddan är bred åt gallblåsan till, men framtill spetsig, står en sträng vinter för dörren.

Ja, så sa man förr i tiden. Och jag kan väl konstatera att vi har haft lite frost och snö, och inte heller något oväder att tala om. Det betyder alltså en mild januari och en annars ostadig vinter. Hela vintern blir faktiskt lindrig för träden har inte blommat en extra gång. Däremot har löven suttit kvar på träden väldigt länge, och gör så forfarande. Så det blir nog kanske istället en sträng och tidig vinter i år. Jag har inte noterat mängden rönnbär motför andra år så den får jag passa på.

En grönspett eller gröngölings läte skulle jag inte känna igen, men det har i alla fall inte varit någon inne  i huset och skriat och det stämmer ju, vi har ju haft rätt så fint väder hittills. Domherren har jag inte sett så kylan och snön kanske väntar på sig, men jag vill nästan tro att jag sett sidensvansar så då är inte snön långt borta. En kall februari lär vi dock då eftersom oktober varit så varm.

Lite blandat i analyserna alltså. Känner mig fortfarande lite osäker på om vintern blir sträng eller mild. Återstår bara att dra ut och fiska upp en lövgädda, så återkommer jag med det definitiva svaret när jag analyserat levern.

 

 

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →