Kategorier
Kulturkoll

Ensam är stark

carolina-top

När jag väljer muminmugg (jo, för det är en hel vetenskap att välja muminmugg att passa dryck, humör, sysselsättning, väder, horoskop och…) så blir det ofta hattifnattarna, Mårran eller Muminmamman om jag känner mig extra ordentlig. Men om jag ska välja favoritfigur i Mumindalen? Då är det Snusmumriken. Alltid. Han som framåt hösten brukar dra iväg någon annanstans på sina långa, ensamma vandringar. Han som visst det trivs med de andra, och som är vän med Mumintrollet – men som då och då bara måste få vara med bara sig själv.

Den här kulturkolloveckan ägnas åt alla ensamvargar som är som Snusmumriken, i temat Ensam är stark. Men vi kommer inte bara att skriva om den ensamheten som är vald, utan också om att bli ensam, kanske mitt i livet?  Eller att alltid ha varit den som är ensam? Eller att vara rädd för ensamhet men lära sig bemästra den? Eller om att man kan vara ensam fast man är tillsammans?

En stark ensam kan vara den som ensam står kvar i en tävling eller prövning. Som Katniss i Hungerspelen kanske? Eller ensam överlevande – tänk klassiska pusseldeckaren Och så var de bara en… av Agatha Christie (och nej, jag säger inte vilken av dem som är sist kvar) eller om vi nu tänker bokklassiker William Goldings Flugornas herre.

Det kan vara någon som tycker att han eller hon klarar sig mycket bättre på egen hand och bryter sig loss från ett musikband för att göra solokarriär?

Eller någon som ska bevisa att [insert valfri omöjlighet] går att göra och på helt egen hand gör otroliga bedrifter. Sånt där som att ta sig till sydpoler eller upp på höga berg eller att ensam cykla från punkt A här till punkt B omöjligt långt bort där, och som sedan gör en bok eller film om sig själv som andra ska säga ”åååhh” eller ”wow” åt (och betala för).

Men hur mycket ensamvarg jag än är så kommer jag förstås att ta hjälp av mina med-kulturkollare för veckans kommande inlägg. För att inte tala om att jag förväntar mig mycket av er läsare när vi tillsammans ska (spoiler alert…) hitta starka ensamma i veckans utmaning.

Välkomna till en ensam vecka!

 

Bild: Pixabay

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.