Kryddor och smårätter

linje-viktoria

När jag tänker på Syrien så tänker jag naturligtvis framför allt på konflikten, flyktingar och oroligheter. Min nästa tanke går flyktigt till Adonis men sedan, ja, sedan flyger den direkt vidare till en av mina favoritrestauranger. Jag vet inte särskilt mycket alls om det syriska köket eller syrisk matlagning men det gör ägarna av Shamiat, en liten, restaurang i Malmö med synnerligen väl prissatta maträtter som smakar precis hur gott som helst. Tyvärr brann restaurangen ner under midsommarhelgen, men de håller som bäst på att restaurera och planerar att öppna upp igen inom kort. Tyvärr finns det inte så mycket som kan ersätta den. Jag kollade runt lite och de är hyfsat ensamma om att servera syrisk mat och framför allt till rimliga priser. Det syriska köket är heller inte särskilt väl representerat i den enorma flod av kokböcker som kommer varje år. Vilket framför allt är synd då det i alla fall på deras meny varit en väldigt stor andel veganska rätter. Är det inte lite konstigt egentligen? Med tanke på att det ändå kommit ett stort antal syriska flyktingar till Sverige så borde det dels finnas stor kunskap men också ett stort intresse i vårt land för att upptäcka och ta till sig ett nytt kulinariskt kök!

Efter lite googlande upptäcker jag dock ett spännande finskt projekt. I Helsingforsfinns sedan några månader också en Syrisk restaurang som heter Café Damaskus. Bakom initiativet står fyra asylsökande som även är på god väg att sammanställa en kokbok med syrisk mat. Visst, en del rätter återfinner man ju i många andra kök, som HOummus, Baba ganouj och Labneh men tycker ändå att det låter spännande.

På engelska går det dock att hitta en del, och det mest intressanta jag trillar över är en e-kokbok. Taste of freedom kostar 5 pund och finns att köpa här. Alla pengar går till Doctors of the World UK och är tillägnad alla de som lider eller har gått bort pga väpnade konflikter runt om i världen. Numera finns boken även som pappersutgåva men jag vet faktiskt inte om den går att beställa till Sverige. Bakom boken står en matbloggande kvinna i Bath, Jenny Sowerby, och även hennes blogg är väl värd ett besök trots att det är ganska få inlägg. Var beredd på att bli hungrig när du läser dock…

I övrigt väntar jag på den första svenska syriska kokboken! Vore inte det något att förenas kring? Kärleken till god mat.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →