Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Där finns alltid tid för ett besök i Mumindalen

Nu känner jag mig lite tjatig men har man ännu inte upptäckt Mumindalen med dess invånare så är det hög tid, det spelar nämligen absolut ingen roll vilken man ålder man har. Det finns alltid en anledning för ett besök i Tove Janssons värld där varelserna är så annorlunda än oss och ändå så lika. Man kan testa sig själv och se vilken av dem man själv liknar – föga överraskande så blir jag vandraren och vårälskaren Snusmumriken. Helst vill man ju vara Lilla My men att gå omkring och vara arg mest hela tiden det orkar man ju bara inte … Ska man nu bege sig ut i julhandeln och köpa något riktigt mysigt så tycker jag att man skall köpa något muminrelaterat, helst förstås en bok men det finns väldigt mycket fint. Muggarna är min last men har man en liten människa i sin omgivning så tycker jag att man ska pröva den helt nyutkomna Sagor från Mumindalen, där texten är varsamt bearbetad av Alex Haridi och Cecilia Davidsson, Cecilia Heikkilä har gjort nya illustrationer väldigt mycket i Toves anda.

Varför gör man ens en bearbetning av texterna hämtade från Småtrollen och den stora översvämningen och Trollkarlens hatt? På bokmässan i höstas lyssnade jag till Sophia Jansson som berättade att hon vill öppna upp för att nya genrationer skall upptäcka Toves värld och då har hon valt att samarbeta med erfarna och duktiga samtida barnboksförfattare. Texterna skall moderniseras utan att Toves språk skall utplånas och bilderna skall vara mer anpassade till yngre barns och ändå ha tydliga band till Tove Janssons bildspråk. Med detta har förlaget verkligen lyckats och sagosamlingen med tre berättelser är riktigt härlig läsning. Det börjar med att Mumintrollet och hans mamma har vandrat genom storskogen i blötan i många dagar, vattnet stiger och de letar efter en torr och trygg plats där de kan stanna. Muminpappan är försvunnen och de två trollen känner sig mycket ensamma. Så får de syn på en gul topp mellan träden, och snart hör de ett munspel. Snart möter de Snusmumriken och livet blir något lite enklare. Så börjar den fortsatta vandringen mot platsen som småningom skall döpas till Mumindalen.

Hoppas att många av er vill gå med på den vägen och oavsett om ni läser den nya utgåvan eller går till klassikerna så finns det alltid tid för ett besök i Mumindalen.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

4 svar på ”Där finns alltid tid för ett besök i Mumindalen”

Stort tack för tipset! Den hade jag missat, köpte boken på mässan och tydligen har det kommit ytterligare en bok. Ser så mysig ut, den om julen.

Jag har faktiskt tänkt ge de här böckerna till mina barn i julklapp, även om de är inte så förtjusta i böcker som julklapp eller födelsedagspresent då det ju regnar böcker över dem alltid ändå.;-) Snart 6-åringen älskar ju bilderböckerna som sagt och har verkligen fastnat för mumin så tänker att de här kanske kan vara steget över till den gamla serien. Fast bra nog som de är förstås också.

Jag tycker att de är fint adapterade och att de verkligen funkar, både text och bild. Några hårda klappar får man smyga in 🙂

Stängt för kommentering.