Vardagskonspirationerna

linje-ulrica

De stora konspirationsteorierna i all ära, men i vardagen finns det en hel del saker som liknar en konspiration. Som nu till exempel, när jag sent på fredagskvällen ska skriva ihop mitt lördagsinlägg lite snabbt – självklart krånglar WordPress och vägrar låta mig ladda upp en bild till inlägget. Typisk exempel på teknikens konspiration mot människan! Samma konspiration orsakar också alltid systemuppdateringar på datorn när man bara har ett litet, men viktigt mejl kvar att skicka innan man måste springa till tåget och dagishämtning, samt att kopiatorn alltid får papperstrassel när man ska skriva ut något viktigt för att dela ut på ett externt möte. Eventuellt är det också samma konspiration som trasslar ihop sladden till hörlurarna på ett helt obegripligt trassligt sätt.

En annan vardagskonspiration som drabbar mig ofta är att saker inte ligger kvar på den plats där jag har lagt dem. Nycklarna till exempel. Hur i hela världen kan de alltid, alltid vara borta när man ska ha dem? Jag letar febrilt i hallbyrån, i handväskan, i alla jackor, i hallbyrån igen, i handväskan igen …
Jag hittar dem oftast förstås. Så småningom. Och alltid på ett ställe där jag redan letat. Men jag svär på att de inte låg där första gången jag tittade! Jag kallar denna konspiration för hustomte-konspirationen. Den orsakar också fenomen som att mjölken alltid är slut och att strumpor försvinner spårlöst i tvättmaskinen.

Man kan ju verkligen undra vad de här vardagskonspirationerna ska vara bra för. Hade jag trott på någon högre makt hade jag kanske gissat på att det var gudarnas version av America’s Funniest Home Videos. Men det kanske trots allt bara är den där berömda lagen om alltings jävlighet. Eller …?

Vilka vardagskonspirationer är du drabbad av? Dela gärna med dig i en kommentar.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →