Kategorier
Kulturkoll

Dagens namn: Rakel och Lea

Linda

Dagens namn är Rakel och Lea, systrarna som är döttrar till Laban i den där hyfsat kända boken Bibeln. Jakob förälskar sig i Rakel, som är den yngre av systrarna, men Laban har en annan idé. Jakob arbetar 7 år för Laban och sin kärlek, men när han gift sig med henne är det istället systern Lea som döljer sig under slöjan. Jakob jobbar sju år till och har sedan två fruar som han får en massa söner med (och döttrar, men endast en av dem, Dinah,  nämns vid namn). Dessutom får han några barn med två slavinnor. Ett snurrigt familjeliv utan tvekan. Något av en skandal skulle man kunna säga. I alla fall med dagens ögon.

Det tar mig raskt till tv-serien Scandal som vi tittar på just nu i familjen O. Där finns det förvisso inte så många ungar (dock minst en har en annan pappa än man kan tro), men en fru och en älskarinna som lyckas sammarbeta för att få mannen de älskar att förbli president. Mitt i tredje säsongen har det också dykt upp en ny vicepresident som visar sig vara kär i presidentens fru. Huvudpersonen Olivia är älskarinna till presidenten Fitzgerald Grant och dessutom har hon (i alla fall i de säsong vi ser) ett fejkat förhållande med Jake Ballard, som leder den hemliga organisationen B613. Snurrigt värre även där alltså. Något av en skandal skulle man kunna säga.

En annan koppling mellan dagens namn och tv-serien är att Jakobs söner också symboliserar Israels 12 stammar, liksom presidenten representerar en lång rad politiskt aktiva män och dessutom bor i Vita Huset precis som en lång rad andra presidenter som skulle kunna ses som representanter för olika stammar, eller i alla fall partier. Att ha koll på sin Bibel är också väldans viktigt för alla presidenter i USA och de kan med all säkerhet rabbla Jakobs söner. Det kunde jag som barn också, men inte längre. Skandal!

Jakob lurade dessutom till sig välsignelsen från sin far Isak, som brodern Esau borde ha haft. President Grant blir president trots att han inte borde ha blivit det. Valfusk på lite olika sätt skulle man kunna säga. Också det en skandal.

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.