Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Dagens namn: Selma, Fingal

Dagens namnsdagsbarn är Selma och Fingal, vilket helt uppenbart för tankarna till Selma Lagerlöf, eller hur? Det första jag kommer att tänka på med Selma är filmatiseringen av Körkarlen men sedan kommer något kanske ganska oväntat. Det har nämligen etsats sig fast en odräglig ramsa i mitt huvud från något år som skolbibliotekarie då eleverna läste Selma och August Strindberg i Svenskan. Av någon outgrundlig anledning började kidsen skandera Seeeeelma Laagerlööf, Selma Lagerlöf, Seeeeeelma Laagerlööf, Selma Lagerlöf, som om de vore värsta fotbollssupportrarna och det går helt enkelt inte att få ut deras tonårsbröliga röster ur huvudet. Tänk om alla var lika entusiastiska kring litteraturen som fotbollssupportrar. Vilken värld! Vilken bokmässa!!

Det andra jag kommer att tänka på idag är ändå det jag tänkte koncentrera det här inlägget till. För Selma i all ära, men är det Inte Fingal Olsson som sitter där borta? Som språknörd måste man ju bara älska den här sketchen!!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Ett svar på ”Dagens namn: Selma, Fingal”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.