Kategorier
Kulturkoll Romankoll

10-talets bästa olästa böcker

helena-top

Ekvationen lästid i relation till läslust och livet går liksom aldrig ihop. Jag har en tendens till att hänga upp mig något för mycket på allt jag inte hinner göra, se och läsa – ibland mer än på det jag faktiskt får gjort, sett och läst. Således när det är dags att på något sätt summera ett decennium, så har jag svårt att förbise alla de där böckerna som jag borde läst.

Undertecknad har dock två inlägg att sammanfatta de snart gångna tio åren varav detta är det första. Så med andra ord: jag har här möjlighet att stanna upp i min känsla och lista de bästa olästa böckerna under 2010-talet. Ordet ´bästa´ blir något tvivelaktigt då jag själv inte kan sätta detta epitet på böckerna, men jag kan ju ana, eller hur? Här följer tio böcker i alfabetisk ordning som jag borde läst under de sista tio åren, men som av tidigare nämnda ekvation förblivit olästa.

Aednan av Linnea Axelsson (2018)

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri (2015)

Antiloper av Ester Roxberg (2014)

Agaat av Marlene van Niekerk (2012)

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru (2018)

Ett litet liv av Hanya Yanagihara (2016)

För in de döda av Hilary Mantel (2014) – och borde således också ha läst den första boken Wolf hall.

Korparna av Tomas Bannerhed (2011)

Lanny av Max Porter (2019)

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante (2016)

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò (2017)

Vilka böcker från vårt decennium önskar du att du läst?

Foto: “Embarrassed” av Sarebear:)

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.