Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

Hemmafru, utbränd eller rebell?

Jag måste erkänna att jag faktiskt inte har läst någon av böckerna jag tänker på i vårens utgivning men jag är uppenbart målgruppen så jag kommer ju att läsa dem, så fort det blir min tur på biblioteket.

Jag pratar naturligtvis om ”ekorrhjuls”-böckerna. Mest uppmärksammad har väl Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet” blivit. Axelsson är fyradansmamma, gymnasielärare och drabbades av utmattningssyndrom. Jag har som sagt inte läst boken ännu men vill väldigt gärna. Jag har läst en del intervjuer med Axelsson och har väl blivit en smula skeptisk men visst måste jag erkänna att jag lekt med tanken jag också. Att bara hoppa av. Jag kan dock inte hjälpa att jag flera gånger funderat på om den här boken inte skulle ha dragit fram hemmafru-debattörerna om den hade paketerats annorlunda. För det är ju det hon blir. Hemmafru. Det kvittar att hon säger att även hon drar in pengar genom att baka bröd, köpa färre kläder och odla grönsaker i trädgården för nej. Att baka bröd drar inte in pengar det kostar bara mindre. Att köpa färre kläder drar inte heller in några pengar. Faktum är att de ju ändå behöver makens inkomst? Hon hoppar inte av ekorrhjulet, hon blir hemmafru? Och vad händer då vid en skilsmässa? Eller om HAN bränner ut sig? Som sagt, jag är verkligen nyfiken så kommer ju att läsa den. För det är ju drömmen. Folk jobbar sönder sig till höger och vänster så jag förstår ju att det här säljer.

Andra böcker på ämnet i vår är ”Ut ur ekorrhjulet: så blir du också ekonomiskt fri” av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg och jag måste säga att en av de kokböcker jag är sugen på faller lite in under samma tema. ”Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten” av Hanna Olvenmark handlar i alla fall om att spara pengar på matkontot. Något jag måste erkänna att jag/vi är otroligt dåliga på.

Hur som helst, att vi är ett folk som jobbar för mycket och längtar efter lösningar tror jag att vi kan drista oss till. Och jag tror bara det här är början. När kommer bokboomen om att skaffa höns? Compact living? Turista hemma? Det är ju dessutom miljöekonomiskt. Och det ligger ju verkligen i tiden.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

5 svar på ”Hemmafru, utbränd eller rebell?”

Intressant att den här trenden kommer samtidigt som en massa böcker om att rensa och städa i röran. Någonstans finns det en trend att skala ner, att leva enklare samtidigt som jag märkte hur självklart man tar t ex internet för givet.

Stängt för kommentering.