Kvinnor, makt och vanmakt – veckans tema!

På fredag är det den internationella kvinnodagen som instiftades redan 1910 för att främja jämställdhet mellan könen och uppmärksamma kvinnors situation över världen. Här på bloggen tänkte vi ägna veckan åt att vända och vrida på det här med kvinnor och hur kön kan påverka möjligheten till makt eller medföra brist på makt.

Sedan 1910 har det trots allt hänt en hel del, i år högtidlighålls hundraårsjubileumet av införandet av den kvinnliga rösträtten och mer om demokratins framväxt kan man hitta på demokratijubileet. Vi har sett en utveckling inom både näringsliv och politik där allt fler kvinnor leder både länder, organisationer och företag. Bara den senaste veckan har Teresa May, Angela Merkel, Christine Lagarde och Nancy Pelosi varit aktuella i nyhetsflödet och här på hemmaplan har vi just nu tre kvinnliga partiledare. Med det inte sagt att jämställdhet råder men kanske är vi en liten bit på väg?

En av de biografier som kommit det senaste, och som är aktuell i nästan varenda boklåda landet runt, är Michelle Obamas självbiografiska Min historia. Inför det här temat så lyssnade jag på den och det är på många sätt en både spännande och inspirerande text. Obama visar att hon, som presidenthustru, har kunnat påverka på ett omfattande sätt och man slås av hennes professionella framtoning. Hon hymlar inte med att hennes makes presidentskap blev en plattform där hon kunde verka för de frågor som hon brinner för. I boken berättar hon sin historia på ett ganska utlämnande sätt, hur hon växer upp i små sammanhang i Chicago och hur hon aldrig glömmer varifrån hon kommit, och vart hon vill. Det är positivt att hon använt sin ställning till att sätta fokus på mängder av frågor som lätt kan hamna i bakgrunden och särskilt arbetat för en bättre folkhälsa, flickor och kvinnors rättigheter och vikten av god utbildning för alla. Några av hennes budskap är att man ska påverka där man kan, att arbeta hårt för att ge människor förutsättningar att utvecklas och att man ska hjälpas åt. Hon predikar solidaritet och i de frågorna är det lätt att hålla med henne. Sedan finner jag boken på flera vis ganska irriterande eftersom den mycket lite problematiserar framgångsagan Obama men det får bli ett annat inlägg en annan gång.

Under veckan kommer det ett gäng inlägg här på bloggen som alla berör temat kvinnor och makt, hoppas ni hänger med oss, kommenterar och diskuterar våra inlägg. Ämnet är komplext och inte helt enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.