Drömmen om okapin och lite annat från Tyskland

Ibland blir böcker bara liggande i min hög helt utan anledning. Jag visste när jag bad förlaget om en e-bok av Drömmen om okapin  av Mariana Leky att det skulle vara en anna-bok. Och nu när jag i samband med temat äntligen fick tummen ur så är det ju en fantastiskt fin läsning.

Boken börjar i en liten by någonstans på tyska landsbygden, på radion spelas Billie Jean och You lift me up where we belong (som jag älskade den filmen) och framför radion sitter de två vännerna Martin och Louise. De är tio och nås av det oroande beskedet att farmor Selma har drömt om en okapi i natt. Det är ett varsel och betyder att någon i byn kommer att dö. Byborna förbereder sig på olika sätt och snart är brevlådan full med postade brev som vill ställa saker och ting till rätta. Optikern, han kommer inte till skott med att posta sitt brev dock. Han bestämmer sig för att gå direkt till farmor Selma för att berätta vad han känner. Väl där så blir det som alltid, han säger inget.

Istället tar han och Selma hand om de två barnen, de blir ställföreträdande föräldrar. Martins far är suput och Louises föräldrar arbetar och funderar på om de ska lämna varandra … Redan i det första kapitlet förstå man att det här är en by med många olika sorters människor och att där finns en sådan där stark gemenskap som kan byggas upp i en liten plats på landet där alla är en aning eljest men tillsammans är de starka. För några blir byn för trång och de lämnar, andra återvänder och några blir kvar i generationer.

Det här är en charmig och mycket läsvärd roman som jag hoppas många hittar till. Rolig och allvarlig, kärlek och sorg, excentriska karaktär med stort hjärta och en munk som kommer vandrande ända från Japan. Och en bokhandel. Vad mer kan man önska?

När jag ändå är igång så skall jag passa på att tipsa om ytterligare några romaner som jag läst de senaste åren som jag verkligen kan rekommendera. Jag länkar till längre texter på min egen blogg så klicka er dit om ni blir nyfikna. Här kommer:

Flickan och April av Angelika Klüssendorf

Den tid då ljuset avtar av Eugen Ruge

Körsbärslandet av Dörte Hansen

Schöne Lektüre gewünscht!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →