Dom hojtar, han hojtar, dom hojtar, alla hojtar…

carolina-top

Jo, jag hade ju tänkt att skriva ett åtminstone halvseriöst inlägg här om tysk musik? Det var kanske inte det jag först tänkte på när vi pratade om att ha Tyskland som tema för veckan på kollot, men jag märkte hur både jag själv och de som deltog i veckoutmaningen pratade ganska mycket om tysk musik, om Beethoven, Wagner och Rammstein. Så då kom jag på den alldeles lysande (tyckte jag) idén att skriva om alla Tysklands bidrag till Eurovision Song Contest – Tyskland är ju tydligen det enda land som faktiskt skickat bidrag varenda år sedan starten 1956. (1956-1990 som Västtyskland, Östtyskland deltog inte). Jag hittade raskt en omfattande Wikipediaartikel i ämnet, med till exempel en lista över samtliga bidrag och deras placering…

… och så hittade jag Dschingis Khan. Sen var det kört, och jag vandrade nerför Memory Lane, såg videon och dog lite. Herregud, Dschingis Khan…! Alltså, jag minns den här, den blev ju en hit, och jag var 12 år och satt och spelade in eurovisionsfinalen (medelst kassettbandspelare och play + rec… ja ni som vet, ni vet…) och hade mina favoriter. Den här var en av dem. Jag måste ha varit blind eller något (eller haft ögonen på play + rec-knapparna) för bara kolla KOREOGRAFIN…! FRISYRERNA! Hela ALLTIHOP, faktiskt…! Jo, så här kul hade vi det 1979.

Ännu roligare blev det sen, när Vikingarna gjorde den svenska versionen av låten (jo, för så var det också när jag var barn: först trallade man ett par månader på ursprungslåten, och sedan kom den svenska varianten, gjord av något dansband), med fantastiska texten Djing djing djingis khan… dom hojtar han hojtar dom hojtar alla hojtar djing djing djngis khan osv osv osv… Vi hade det verkligen kul 1979.

Så i stället för det där halvseriösa inlägget om Tyskland och Eurovision Song Contest så bjuder jag er som avslutning på veckan… tadaaaa! Hela svenska sångtexten till Djingis Khan i Vikingarnas ömsinta tolkning. Enjoy!

Från östern ut på steppen drog en väldig här mot Iran
Och vinden förde med sig namnet när och fjär Djingis Khan
Han stormade över slätten allting stod i brand
Han förde med sig skräcken till varje land
Nej inget kunde hindra honom nu…

Djing- Djing- Djingis Khan
Dom hojtar, han hojtar
Dom hojtar, alla hojtar
Djing- Djing- Djingis Khan
Han rider, dom strider
Han rider hela tiden
Här har ni mongoler, ho-ho-ho-ho
Ta nu fram fiolen, ha-ha-ha-ha
Våran herre hyllar vi såhär…
Djing- Djing- Djingis Khan
Vi hojtar, han hojtar
Vi hojtar, alla hojtar
Djing- Djing- Djingis Khan
Hej vänner, skål vänner
Hej vänner, försten vinner
Och så hördes skratten, ho-ho-ho-ho
Eka genom natten, ha-ha-ha-ha
Hela hären höll med honom kär…

Och varje tjej han kände förr fick följa med till hans tält
Att ingen av dem kände för att säga nej var väll snällt
Så fick han också ungar i överflöd
Och därför fick han också strida var dag till sin död
För barnaskaran krävde mera rum…

Djing- Djing- Djingis Khan
Dom hojtar, han hojtar
Dom hojtar, alla hojtar
Djing- Djing- Djingis Khan
Han rider, dom strider
Han rider hela tiden
Här har ni mongoler, ho-ho-ho-ho
Ta nu fram fiolen, ha-ha-ha-ha
Våran herre hyllar vi såhär…
Djing- Djing- Djingis Khan
Vi hojtar, han hojtar
Vi hojtar, alla hojtar
Djing- Djing- Djingis Khan
Hej vänner, skål vänner
Hej vänner, försten vinner
Och så hördes skratten, ho-ho-ho-ho
Eka genom natten, ha-ha-ha-ha
Hela hären höll med honom kär…

 

Bild: Pixabay

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.