Kategorier
Sakprosakoll

Anteckningar från en orolig planet – dags att koppla ned?

Nu stundar en för många lång och kravlös helg. Påsken är, för mig i allafall, en långledighet som inte är omgärdad av en hel massa måsten. Om man nu inte räknar äta godis som en plikt förstås … I år verkar vädret bli bra och april kanske inte alls visar sig från sin grymmaste sida. Jodå, jag minns absolut snö på påskafton till och med på Västkusten men kanske kan den kommande helgen bli en helg där man läser i solen, går långa promenader och lyssnar på fågelkvittret och planterar i sin lilla täppa. Och äter ett och annat ägg. Om det nu inte var det där med att man (läs jag) måste vara uppkopplad hela tiden och då hinner man liksom inget annat. Eller måste man (läs jag) faktiskt koppla ned?

Matt Haigs bok Anteckningar från en orolig planet och Anders Hansens Skärmhjärnan är två nyutkomna böcker som båda påminner oss om att människans biologi inte är utvecklad för att kunna härbärgera alla de intryck, snabba impulser och stimuli som den uppkopplade människan ständigt peppras av. Hur överflödet av allting liksom sköljer över oss och den snabba responsen från människor på nätet, likes och kicken av att gå igång på en tweet eller ge sig in i en argumentation kan fylla livet med adrenalin. Livet på nätet kan riskera att bli ett beroende som är mycket svårt att hantera.

Haig utgår från sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa och han kan tydligt se kopplingar mellan sitt användande av sociala medier och sitt psykiska mående. I korta reflektionen samlade kring olika teman som nyheter, sömn, ångest, livsöverbelastning och prioriteringar så skriver han om hur han tvingats tänka om i sitt användande av framförallt twitter. Han berättar ärligt om hur han emellanåt försummar människor i den verkliga världen för att han har något så viktigt på nätet som han bara måste göra. Typ argumentera med en knäpp-gök eller googla efter oviktig fakta eller planera resor i detalj som han aldrig tänker genomföra. Han, liksom Hansen, väver in aktuell forskning och särskilt kring områden som stress och sömn kan jag verkligen känna igen mig.

Stress är en överlevnadsmekanism som var biologiskt berättigat då när vi var helt beroende av att vara vaksamma och upptäcka fara. Men numer finns ju faran inte längre på savannen, utan i de miljöer vi vistas i som storstaden och i våra smarta telefoner. Stress över det som skall hinnas med och allt som skall processas i vår hjärna. Inte konstigt att vi blir överbelastade, särskilt påverkar det vår sömn. De båda författarna skriver om hur människan behöver 8 timmar sömn och de rekommenderar båda att lägga alla skärmar avstängda i ett annat rum när det är dags för sömn. Kan jag utmana er på det?  Om man då inte har en tupp som väcker en i ottan så är det kanske ändå dags för att ta fram en hederligt tickande väckarklocka? Hög tid att koppla ned för att koppla av alltså!

Kan det passa att spela påskbingo?

Fin långhelg önskas!

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.