Grymma aprilbarn

Linda

Ordet grym tillhör de ord som genomgått en betydelseglidning, men de personer jag kommer att skriva om idag är mest grymma som i fantastiska. Som aprilbarn har jag undersökt vilka andra som föddes just den här månaden och då menar jag varken syrran, mormor, systersonen eller svägerskan även om de också är grymma.

1 april 1929 föddes den tjeckiska författaren Milan Kundera. Han har skrivit bland annat Varats olidliga lätthet, som blev film 1988 med bland andra Lena Olin och Stellan Skarsgård i rollerna. Jag har varken läst eller sett den, men maken brukar framhålla just Varats olidliga lätthet som en av sina favoritböcker.

Läste ni böckerna om Adrian Mole när ni var yngre? Det gjorde jag och jag älskade dem. Däremot fixade jag inte riktigt att läsa om Mole i de böcker han började bli vuxen. Författaren Sue Townsend föddes 2 april 1946 och dog tyvärr 2014. Samma dag året efter föddes poeten Tua Forsström, som nyss valdes in i Svenska Akademien. En annan fantastisk finlandssvensk författare, nämligen Märta Tikkanen, har födelsedag 3 april. I år fyllde hon 84 år.

Min mormor föddes 6 april 1927 och delar födelsedag med bland andra författaren Viveca Lärn, som föddes 6 april 1944.

Ungarnas kusin fyller år 9 april och då kan vi också hurra för Clara Henry, som föddes just den här dagen 1994. Många år tidigare föddes läraren och författaren Anna Maria Roos, som skrev de kända läseböckerna om Sörgården. Jag älskade dem som barn och återupptäckte dem långt senare, då jag studerade könsroller i gamla läseböcker till en B-uppsats i historia.

Syrran är född 13 april och det är hon självklart inte ensam om. Tre nobelpristagare i litteratur föddes just denna dag, Samuel Beckett som föddes 1906 och tilldelades priset 1969, Seamus Heaney som föddes 1939 och tilldelades priset 1995 och Jean-Marie Gustave Le Clézio som föddes 1940 och tilldelades priset 2008.

Idag är det den 17 april och mer än halva den grymmaste månaden har gått. Just idag hittar jag inte någon författare att fira, men Victoria Beckham och Thorsten Flinck får vi hurra lite extra för. Fru Beckham fyller liksom jag 45 i år, medan Flinck fyller 58.

På världsbokdagen 23 april firar vi inte bara boken, utan också William Shakespeare som (kanske) föddes denna dag 1564 och Halldór Laxness som definitivt gjorde det 1902.

Själv fyller jag år 26 april och även om födelsedagar inte är speciellt viktiga längre (vem vill bli äldre liksom) är det lite roligt att se vilka som delar den med mig. Faktiskt föddes landet Tanzania just den här dagen 1964, då Tanganyika och Zanzibar slogs samman till ett land. Idag firas Unionsdagen, som är landets nationaldag. Några stendöda gubbar först: Ludwig Wittgenstein (1889-1951), Harry Hjörne (1893-1969) och Vicente Aleixandre (1898-1984). Sedan delar jag också födelsedag med fantastiska Birgitta Stenberg (1932-2014) och nästa lika fantastiska Rebecka Törnqvist som föddes exakt 10 år före mig. Jag vill också lyfta fram Dag Volle aka Denniz Pop, som föddes 1963 och tyvärr dog allt för tidigt 1998. Mindre roligt är det att dela födelsedag med Rudolf Hess (1894-1984) som definitivt var grym i ordets äldre bemärkelse.

Svägerskan och makens lillasyster har födelsedag samma dag som kungen, dvs på Valborgsmässoafton 30 april. Då firas också den tjeckiska författaren Jaroslav Hašek (1883-1923), Jane Campion, filmregissör från Nya Zeeland (född 1954) och den danska filmregissören Lars von Trier (född 1956).

 

Många grymma födelsebarn i april alltså och då är det bara en liten bråkdel som finns med här. Vilka aprilbarn är dina favoriter?

 

 

 

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “Grymma aprilbarn

Kommentarer är stängda.