Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Namaste – välkomna till Indien!

I ett av världens folkrikaste länder pågår just nu ett val till parlamentet och rapportering om landet i media har varit återkommende de senaste veckorna. Resultatet av de 900 miljoner människornas val får vi reda på först i slutet av maj. Landet är förstås Indien och det är förutom ett folkrikt land också ett av mina drömresmål.  Varför inte litteraturfesten i Jaipur? Ännu har jag inte rest, men vem vet? 1985 skrev jag en uppsats om Indira Gandhi och där någonstans började mitt intresse. Sedan har det bara fortsatt.

Som tur är så har jag kunnat resa till landet via min läsfåtölj och veckan inleds med ett lista över riktigt spännande läsning från Indien. Gammalt och nytt i en salig blandning, men varmt rekommenderade är allt av författarna:

Aravind Adiga – min favorit är Den vita tigern

Anita Desai – min favorit är Dagens klara ljus

Anita Nair – min favorit är Kvinnor på ett tåg 

Arundathi Roy – min favorit är De små tingens gud

Jhumpa Lahiri – min favorit är Sankmark 

Kiran Desai – min favorit är Bittert arv

Rohin Mistry – min favorit är En familjeangelägenhet 

Vikas Swarup – min favorit är Slumdog Millionaire

Oj, jag inser att det mesta som jag skriver om här ändå har några år på nacken, finns det nyare romaner som jag missat? Tipsa mig gärna!

Namaste – välkomna med till en vecka fylld med kulturyttringar från Indien!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Namaste – välkomna till Indien!”

Hej!
Här kommer ett tips att lägga in i listan 🙂
Romanen heter Ghachar Ghochar och den är översatt till svenska nyligen via engelskan. Den är ursprungligen skriven på det indiska språket kannada av författaren Vivek Shanbhag. I romanen skildras en familj som får det bättre i ett ekonomiskt hänseende. Men det som sker under ytan har inte jagberättaren mod nog att kunna sätta ord på.

Stängt för kommentering.