10 filmavslut, 10 carolinska reaktioner

carolina-top

Helt enkelt så här: en rad filmavslut jag tycker olika saker om. Jag är ingen större filmkännare, och novis på att uttrycka mig om film, så det här är på just den nivån:

På TOK för många nallebjörnar:
Star Wars Episode VI
(här når vi äntligen ett slut på ett elakhetsimperium, onde kejsaren är störtad, Darth Vader har blivit snäll… och så mynnar allt ut i ett jämra barbecueparty hos nallebjörnarna?? Doopidoopidoo-hoho? Absolut nej.)

JAAAAA!! Så HIMLA bra! Och så smart! Och så… alldeles underbart!
Nyckeln till frihet.
(Jag hade verkligen ingen aning. Och jag var glad i flera dagar efter att ha sett den. Och jag vill se om den.)

Nämen, nähä? Men vaf..?? Meningen med det här??
No country for old men
(Inte min typ av film. Alls. Finns säkert djupa meningar och tolkningar och alltihop, men för mig: meningslöst våld och ett slut som höll på att störa ihjäl mig.)

Åh, så fint! Och vad världen är stor! Och så mycket kärlek det finns! Och så många människor som är viktiga för varandra! Jag älskar livet och människorna och kärleken!
Love actually
(så där känner jag varje gång jag ser slutet (och jag har sett den många gånger…) där på flygplatsen, när vi zoomas ut och ser alla olika människor i olika konstellationer som kramar varandra efter frånvaro, eller tar farväl. Ett av de finaste filmavslut jag vet.)

Men han hade ju inte BEHÖVT bli ond. Så onödigt! Och så sorgligt.
Star Wars (ja, igen…) Episode III
(Darth Vader har ända sedan jag varit liten varit en av mina favorit-ondingar, men när jag såg den här filmen och fick ”vara med” om när Anakin blir Darth Vader? Jag var ledsen i flera dagar, fast jag ju redan innan VISSTE vad som skulle hända.)

Bwahahaaaaaahahaaaaahaha…he he…. Hohoho…. Alltså… ja! Eller hallå!? Hahaha… osv osv
Monty Python and the Holy Grail
(jag vet inte hur många gånger jag har sett den här filmen. Men första gången? När jag första gången fick se det där abrupta slutet med John Cleese som Sir Lancelot the Brave stå lutad över en polisbil och bli kroppsvisiterad? Jag lät verkligen så där. Och dog. Och dog lite till.)

Vadå, ”slut”? Det är ju nu det börjar??
Neverending story
(Jag läste boken högt för mina barn för ett antal år sedan. Sedan såg vi filmen tillsammans. Sedan skrek vi ovanstånde rätt unisont när filmen slutade – eftersom den slutar ungefär när boken har kommit halvvägs och saker och ting har börjat komma igång.)

Aha! Var det därför?! Yesss!
Lion
(När man först när filmen är slut får förklaringen till dess titel, som ända fram till dess är fullständigt obegriplig. Fantastisk film, förresten.)

Wow. Wow. Såååå många. Jodå, det ante mig.
Indiana Jones – Jakten på den försvunna skatten
(När lådan körs in i lagret på slutet, och vi zoomas ut (likt Love Actually) och får se fler lådor, ännu fler lådor, mängder av lådor och sedan ett gigantiskt lager av lådor…)

Men oooh… är det härifrån det uttrycket kommer? Hade ingen aning.
Casablanca
(Som ju kryllar av berömda citat, men jag tänker närmast på ”round up the usual suspects” som i sammanhanget är en fantastisk replik)

 

Bild: Pixabay

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →