Kategorier
Romankoll

Dagens namn: Aurora

helena-top
Dagens namnsdagsbarn är Aurora, inte vårt vanligaste namn. Men Aurora är ändå morgonens gudinna i den romerska mytologin. Ingenting är så somrigt som sommarmorgnar. Jordgubbsfrukost och kaffe i dagens första sol, en liten lässtund utan brådska innan någon annan än fåglarna vaknat. Eller en joggingtur med rådjuren i skogen. Det är mitt allra bästa.

Utöver det där med morgonen så får dagens namn mig alltså att tänka på gudinnor och kvinnor i myter och sådana råkar jag omge mig flitigt med för tillfället. Jag läser Kirke (underbar!) av Madeline Miller och The silence of the girls (fantastisk!) av Pat Barker. Två böcker om mytiska karaktärer, Kirke och Briseis som utsätts för, studerar och avslöjar männens makt och maktfullkomlighet. Två odödliga karaktärer som jag blivit lite kär i och inte vill lämna. Det får bli mina två lästips till er idag, och de gör sig dessutom väldigt bra som långsam morgonläsning.

Bild: ”Aurora” av Guercino, 1621-23

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Dagens namn: Aurora”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.