Kategorier
Barnbokskoll

Dagens namn: Folke

carolina-top

Dagens namn är Folke, och Wikipedia berättar för mig att det är ett gammalt nordiskt namn med betydelsen hövding. Detta får mig osökt att tänka på… hehe. ”Osökt”? Vem försöker jag lura nu? Jag har suttit en ganska god stund och kollat efter böcker eller annat om hövdingar som jag tyckt något om eller har någon relation till. Och efter en stund hittade jag mitt eget blogginlägg från 2012 om de två första böckerna i barnbokserien om Halvdan Viking av Martin Widmark: Hövdingens bägare Främlingens grav.
Sedan dess har det där blivit en ganska lång bokserie, och Halvdan har varit ute på diverse äventyr, och böckerna om honom lånas flitigt både av barnen själva och av lärare som vill ha bredvidläsningsböcker när det ska läsas om vikingar i skolan. Jag är rätt förtjust i hela Halvdan-viking-konceptet, och visar dem gärna när någon frågar om boktips.

Men då, 2012 när jag läste dem första gången och bloggade om dem? Jag var inte helt nöjd faktiskt. Roliga, ja, och intressant miljö, och bilderna var fantastiska tyckte jag. Men för min del kunde Halvdan gott ”skaldat” några kilo mindre, och det kunde sparats på alla dessa ”klia sig mellan benen” och ”leka på mjuka madrassen” eller allt möjligt på temat ”rännskita”.

Här kan du läsa hela blogginlägget.

 

Bild: PublicDomainPictures.net

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.