Kategorier
Kulturkoll

Fem år av bra grejer!

Lotta

Nästan varje gång jag skrivit ett inlägg brukar jag tyst be om ursäkt för det och tänka att nästa gång ska jag skriva något bättre. Jag har väldiga prestationskomplex och tycker att jag är sämre än alla andra i gänget på att skriva. De är så himla smarta och välformulerade och genomtänkta och analyserande, och jag bara… lägger ut ett youtubeklipp eller letar mig ner i nostalgiträsket där jag känner mig trygg. Men det är inte så att jag sitter och sliter mitt hår eller plågas av min otillräcklighet – jag är en lat själ som tycker att det får gå. MMA – Minsta Möjliga Ansträngning är mitt mantra genom hela livet. 

Men även med MMA så blir det bra ibland. Ja det till och med blixtrar till. När jag nu sitter och bläddrar tillbaka i fem år av inläggsskrivande så tycker jag nog ändå att jag har skrivit himla många bra inlägg.

Som jag nämnde så hamnar jag ofta i nostalgiträsket. Jag skriver om hur det var bättre förr, för det var det. Nästan allt var bättre förr. Jag har nostalgitrippat med Lotta i Hallonby och förklarat min kärlek till Jordan Catalano och bokbussen. Och i sann ”det var bättre förr”-anda är det kanske inte så konstigt att en av mina favoritveckor var Gubbveckan. Jag har en konstig hatkärlek till gubbar, men jag gillar också tanter. Powertanter.

Om jag fortsätter på mitt MMA-spår så värnar jag om latmasken. Nästan utrotad i vårt moderna samhälle men mycket viktig att bevara. Jag hatar HATAR all den här hälsohets och måbra-hets som tar över världen. Töm kalendern, läs mer böcker, gör roliga saker, hetsa mindre. Död åt hälsofascisterna och min sammanställning över antalet gym vs bokhandlar i våra städer är två av mina inlägg i den debatten. Undvik måsten och tråksaker. Mina sex tips till den som inte gillar högläsning kan du också kolla in, om du precis som jag tycker det är astråkigt att läsa sagor för dina barn.

Jag har också skrivit många inlägg om chicklit och feelgood, en skön genre när det gäller att drömma sig bort och rensa hjärnan ett tag. Förra året gjorde vi en chicklit-kanon tillsammans med er läsare, och det blev en lista på 66 titlar i genren feelgood/chicklit som vi tycker att man borde läsa.

Sist vill jag lyfta ett riktigt gammalt inlägg, från 2014. Min hyllning till den älskade chicklit-genren – en genre som nu fått ett uppsving och en statushöjning de senaste åren. Det här inlägget fick också pris som Årets blogginlägg 2014 i det nu insomnade Forma Books Blog Award. Det var såklart jättekul!

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.