Lyrik? Nej lyric!

Lotta

Visste ni att lyrik heter lyrik för att till en början framfördes verken ackompanjerade av lyra? På engelska betyder ”lyric” som bekant fortfarande låttext. Och jag skulle vilja stanna vid det.

Jag har redan berättat allt om min okunskap och mitt svala intresse för lyrik i inlägget ”En poesianalfabets bekännelser”. Men lyrics, det gillar jag.

Men ibland blir det fel. Jag vet inte hur många av de gamla 60-, 70- och 80-talslåtarna jag sjungit fel ord till för att jag inte fattat det rätta. Eller hur många som betyder något helt annat än vad jag trodde. Eller såna som jag först i efterhand fattat hur skeva de är.

Ta till exempel Bryan Adams Summer of 69. Denna nostalgiska återblick till sommaren 1969 då Bryan fick sin första gitarr och livet var lätt, nej den handlar om en sommar med sex och lust och 69:an, berättade han härom året. Jag är i chock!

Och så har vi den populära sommarhiten In The Summertime med Mungo Jerry, med klassiska låtrader som:

Have a drink, have a drive
Go out and see what you can find.
If her daddy’s rich, take her out for a meal
If her daddy’s poor, just do what you feel.

Um ja, drick lite, sätt dig i bilen, åk ut och ragga, bjud de rika tjejerna på middag men gör vad du vill med de fattiga. Kanske inte den charmigaste sommarhiten i historien.

Men värre ändå är Inner Circles Sweat (A la la long) som i mina öron är en våldtäktslåt.

Girl I want to make you sweat
Sweat ’til you can’t sweat no more
And if you cry out I’m gonna push it
Push it push it some more

En låt som jag glatt sjungit med till i alla år, tills jag för några år sedan hörde en av mina ungar sjunga den och insåg men vänta vad sjunger dom EGENTLIGEN?

Eller den om di stackars människorna i Afrika, där inget någonsin växer och vet dom inte ens att det är jul?? Stackars!

And there won’t be snow in Africa this Christmas time
The greatest gift they’ll get this year is life
Where nothing ever grows, no rain or rivers flow
Do they know it’s Christmas time at all?

 

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

2 tankar på “Lyrik? Nej lyric!

  1. Håller helt med om Inner Circle, förstår inte varför låten spelas fortfarande. Texten är verkligen vidrig. Band Aid hade jag totalt på hjärnan när jag var på safari i Kenya strax före jul för några (många) år sedan. Rätt absurt.

  2. Apropå felhörningar så fanns 7Eleven inte i Göteborg när Mauro Scocco sjöng om Sara och jag var lite konfunderad över textraden ”jag väntar i hörnet, vi ser om vi lever”.

Kommentarer är stängda.