En måste spela för att vinna

Så sa alltid min mormor när hon plockade fram sina lottorader, penninglotter och bingolotter. Morfar i sin tur spelade på stryktipset och för dem fanns någon slags fin framtidstro i det där med att ta chansen och faktiskt köpa en lott, fylla i en rad på lotto eller skrapa en triss.

Utan att satsa och ta chansen så är det omöjligt  att förändra sitt liv, inte behöver spel om pengar vara inblandade i den uppmaningen men själva tanken på att tur är inblandat är lite lagom olutheranskt. Hårt arbete är förstås alltid bäst men hårt arbete parat med en gnutta tur är lockande. För en del är spel och dobbel ett gissel och spelandet blir som en drog. För andra är det en stunds spänning. Oavsett så är lagom bäst.

Frågan är bara vad man skulle göra om man sedan vann? Alltså vann stort. I reklamfilmerna så köper vinnarna ett eget kryssningsfartyg eller spränger bort en ö för att få bättre utsikt. I Liane Moriartys roman Nio främlingar så har de unga paret som vunnit väldigt mycket pengar köpt en dyr sportbil och gjort ett antal plastikoperationer. Inte blev de lyckligare för det och de söker sig till ett hälsohem för att kunna rädda sitt äktenskap. Helst av allt verkar de vilja ha den där storvinsten ogjord, livet med massor av pengar har blivit både krångligt och svårt. Undrar vad man själv skulle göra om man i ett slag blev ekonomiskt oberoende?

Jag frågade runt lite bland bekanta och svaren var snarlika. Alla lockades av att arbeta mindre och ägna mer tid åt en eller flera hobbies. Odla, bygga, segla, vara kreativ på olika sätt och kunna äta och dricka gott var vanliga svar. Skapa trygghet till barn och barnbarn var också svar som kom upp. Köpa prylar var däremot väldigt ovanliga svar, vilket säkert beror på att jag har pratat med människor som har det som de behöver i prylväg. Olika tider i livet har olika behov, det är säkert. En ekonomisk trygghet betyder ändå för många en frihet och för min egen del vore jobba mindre, resa på långresor, studera på universitetet och skaffa ett hus i Frankrike mina personliga val. Vad väljer du?

Jag tänkte att det borde finnas ett gäng filmer om just det här ämnet, vem har inte drömt om att vinna storvinsten liksom? IMDb listar 10 stycken – har du sett någon av dem, eller har du läst någon roman som handlar om ämnet?

Tipsa oss gärna!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “En måste spela för att vinna

Kommentarer är stängda.