Kategorier
Romankoll

Inget mys utan Maria Lang!

helena-top

En temavecka om te och filt-läsning på en kollektivblogg där jag är en del kan helt enkelt inte passera utan någonting Maria Lang-relaterat. Ingenting är så tryggt och mysigt för mig som omläsningen av Maria Langs många deckare. Det finns en för varje årstid och tillfälle i livet, men jag kan ändå inte tänka mig en bättre lästid än nu, i oktober. Jag konsulterar min Maria Lang-kalender och bjuder på mina fyra främsta höstfavoriter:

  • Mörkögda augustinatt – nu har vi ju lämnat augusti bakom oss för länge sen (även om det känns så nyss!) men det skadar väl inte att drömma sig tillbaka lite? Det här är en av de Maria Lang-böcker jag läst oftast, nästan en gång per år faktiskt.
  • De röda kattorna – utspelar sig delvis i septembersolens ljus och uppehåller sig i mitt Värmland. Det är Mårbacka och Fröding och Rämmen för hela slanten. Och så hälsar de minsann på i Uddeholm, det samhälle där jag växte upp, en liten stund i alla fall.
  • En skugga blott  – en av mina absoluta Lang-favoriter som utspelar sig under några veckor i november och december. Senast jag läste den var när jag skulle/precis hade disputerat, i en realtidssamläsning med Linda och Helena. Eftersom den handlar om doktorander och disputationer så passade det mig väldigt bra. Det är nog dags att läsa igen känner jag.
  • Mördaren ljuger inte ensam – utspelar sig mitt i sommaren men lämpar sig perfekt för mysiga te- och brasstunder. Ska du bara läsa en Maria Lang-deckare ska du läsa den här. Den var först och den var bäst.

Och det finns mer, mycket mer. Det är delvis det som är tjusningen med Maria Lang. Kvaliteten är skiftande, allt är inte fantastiskt, ofta är det daterat men det är ändå alltid läsvärt, på sitt sätt. Själv tror jag att det kan vara dags för en omläsning av Gullregn i oktober och Körsbär i november, de har jag inte läst på kanske tjugo år, och så kan vi ju inte ha det…

Ännu fler Lang-tips hittar du bland länkarna från Fiktiviteters Maria Lang-dag i våras.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

Stängt för kommentering.