Kulturkollo diskuterar måste-läsning del 3

Fortsättni​ng på gårdagens diskussion​ om vilka böcker vi tycker att alla borde läsa någon gång i sitt läsliv.

Dags för Lyran och Fanny att tycka till.

Lyran: Jag har läst varje dag sedan jag i sjuårsåldern lärde mig, möjligen med undantag för dagar jag varit riktigt, riktigt sjuk. Det innebär att jag faktiskt läst en försvarligt stor mängd böcker – av helt olika slag. Hade någon frågat mig om favoriter eller “måste-läsning” för 40 år sedan hade jag sagt Alistair MacLean, för 30 år sedan hade jag pratat om Vibeke Olsson  (favorit än idag) och Marianne Fredriksson, för 20 år sedan hade jag en deckarperiod och läste Minette Walters och Elizabeth George, för 10 år sedan sökte jag efter bra litteratur, men var ofta missnöjd med de deckardrottningar jag läste. Sedan dess har jag börjat läsa klassiker och böcker från “andra” delar av världen och har hittat min nuvarande litterära hemvist. Mina tips är därför tre mycket välkända klassiker Utvandrarsviten av Vilhelm MobergStadsviten av Per Anders Fogelström och Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson.

Fanny Jag får smått allergiska reaktioner när jag hör ordet “måste-läsning”. Men det är en helt annan historia. Jag har inte läst någon av dem du nämner. Men F a n n y! (jag hör er!). Moberg står dock i bokhyllan bredvid hela raden av Dostojevskij och Solzjenitsyn, inköpta på en bokrea någon gång.

Några boktips jag skulle vilja dela med mig är till exempelvis Mississippi av Hillary Jordan har fått oförtjänt lite uppmärksamhet – läs! Jag tycker också att Etgar Kerets noveller i Åtta procent av ingenting är lysande och som fler borde läsa. Oj, jag får ju inte missa att nämna Jonas Gardells romansvit Torka aldrig tårar utan handskar – en s.k. måste-läsning. *ryser* Och om man nu vill läsa en av de ryska författarna så är En dag i Ivan Denisovitjs liv av den sistnämnde en viktig (och tunn) bok.

Lyran: Om jag nu ska säga att alla “bör” läsa de böcker jag rekommenderar får jag väl försöka att motivera mig. Utvandrarsviten bör man läsa för att uppleva av en ömsint skildrad kärlekshistoria och för att förstå invandrares och utvandrares situation. Stadsviten bör man läsa för  att ta del av Hennings och Lottens kärlek och strävsamma liv och för att förstå urbaniseringens och industrialiserings effekt på människan. Framför allt är de båda alltså fantastiska kärleksromaner! Kvinnor och äppelträd bör man läsa för att njuta av upproriska kvinnors vänskap. Och för att förstå hur kvinnors liv i fattigdom alltid styrs av deras biologi. Mina tips är typiska klassiker som många föreställer sig är svårlästa och “tunga”.  Och jag vet inte vad jag hade tyckt om jag blivit tvingad att läsa dem vid “fel” tidpunkt i livet. Jag har ju läst dem alla av eget intresse i minst sagt vuxen ålder och älskat dem oändligt mycket.

När det gäller Gardells svit Torka aldrig tårar håller jag verkligen med dig, Fanny. Man blir oerhört berörd av berättelsen om Rasmus, samtidigt som man förhoppningsvis lär sig något  om hur fördomar och okunskap kan leda till ett omänskligt bemötande.  Ivan Denisovitj är också en favorit, han kommer att vara med på min kommande Nobellista.

Fanny: Jag håller faktiskt med dig om att man “bör” ha läst Moberg – jag skäms lite för att det aldrig har blivit av. Jag missade ju att motivera mina lästips som du så fint gjorde. Precis som du säger; jag tror att få lämnas oberörda av Torka aldrig tårar utan handskar  (fulgråt, ja!) och man får lära sig massor; Om kärlek, om fördomar och okunskapens förkrossande makt – ämnen som även Mississippi berör fast handlingen är förlagd i den amerikanska södern mot slutet av andra världskriget. Kerets noveller rekommenderar jag som ren läsglädje – smart och knivskarp med både humor och allvar.

Att ge boktips är en sak, men följdfrågan som kom “Vilka böcker tycker vi egentligen att alla borde läsa någon gång i sitt läsliv?” gör det hela svårare. Jag försöker hålla mig undan “bör”, “måste” och “ska” när det kommer till läsning. Fast jag har svårt att hålla mig undan begreppen ser jag. Men jag tror att vi båda är överens om att det är lusten som styr i vilket fall.

Nu kommer fler tips från författare. Kulturkollo återkommer ikväll.

 

Skärmavbild 2014-08-22 kl. 14.57.17

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →