Tema Jämställdhet på Bokmässan 2019

Linda
Årets Bomässa har tre huvudteman och det som intresserar mig mest är tema Jämställdhet. Att ha det som tema är på ett sätt provocerande, då jag anser att det är något som borde genomsyra hela mässa, eller helst hela världen, men jag inser att det är ett tema som tyvärr behövs.

Så här står det på Bokmässans hemsida:

Vi lyfter berättelser som annars inte berättas. Vi sprider kunskap, inspirerar och utmanar med utgångspunkt i den svenska utgivningen – och förnyar den svenska debatten med internationella författare, journalister, forskare och musiker. Tillsammans med förlag och andra partners låter vi jämställdheten genomsyra Bokmässan 2019.

 

Temat märks självklart på programmet och jag har valt ut några gäster och seminarier jag ser fram emot extra mycket. Klicka på namnen för att se deras framträdanden under mässan.

Först en trio damer jag inte vill missa:

Gemma Hartley är aktuell med boken Så jävla trött om det många gånger osynliga, känslomässiga arbete som kvinnor står för i familjen. Jag säger bara förskolescheman, kläder och skor till ungarna, presenter till allt och alla, inbjudningar till alla sociala tillställningar som ska planeras och fixas, resor som bokas osv, osv, osv. Det är också till mig i princip alla som ringer eller mailar om våra barn vänder sig till och det är ett område vi har fått jobba hårt för att förändra, då även omvärlden räknar med att det är mamman som står för det känslomässiga arbetet.

Helen Pankhurts är en brittisk kvinnorättsaktivist, feminist och författare till boken Deeds not words, the story of women’s rights, then and now. Hon är också barnbarnsbarn till Emmeline Pankhurst och dotterdotter till Sylvia Pankhurst, som grundade Women’s social and political union (WSPU), mer kända som suffragetterna.

Caitlin Moran är författaren som med humorn som vapen lyft jämställdhetsfrågan. Jag lyssnade på henne 2015, då hon gästade Bokmässan och hon är verkligen fruktansvärt rolig. Hon är aktuell med boken Konsten att bli känd, som är den fristående uppföljaren till Konsten att skapa en tjej.

Tre seminarier som breddar frågan och verkar intressanta är:

Hbtq-rättigheter och nationella identiteter med Anna-Maria Sörberg, Annika Hamrud, Emil Edenborg, Petra Mölstad och Saga Becker, modererat av Caroline Källner. Torsdag 13.00 i F2.

USA, Trump och kvinnorna med Meg Wolitzer och Tayari Jones, modererat av Maria Edström. Lördag 12.00 i F2.

Förtrycket olika ansikten med Ebba Witt-Brattström, Helena Axelsson Fisk, Samar Yazbek och Tammam Hunayd, modererat av Madelaine Levy. Lördag 13.00 i K1.

 

Jämställdhet handlar inte bara om rättigheter för kvinnor, utan också om män och den inte sällan destruktiva mansrollen som faktiskt förstör för såväl män och pojkar, som kvinnor och flickor.

Tre seminarier på temat är:

Pojkar i skolan – resultat och hälsa med Camilla Edwardsson Lundmark och Katti Hoflin, modererat av Klas Hyllander. Fredag 11.00 i G4.

Vad kan männen göra? med Calle Brunell, Musse Hasselvall och Atilla Yoldas, modererat av Behrang Behdjou. Lördag 14.00 G4.

På söndagen 11.00-13.00 håller också Alexander Karim, Atilla Yoldas, Eun-young Jin, Hanna Navier, Mats Söderlund, Patrik Lundberg ett stormöte med titeln Metoo – Andra vågen.

 

Här hittar du alla seminarier inom temat Jämställdhet.

 

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →