3 fantasylängt

carolina-top

Just nu är jag inne i en period när jag mest läser barnböcker, för jobbets skull. En tjock fantasybok har jag haft på gång under tiden, lite så där i bakgrunden eftersom jag behöver någon kontinuitet. (barnböckerna går så snabbt att läsa att det blir mer som att zappa) Det är första boken i serien Fitz and the Fool av Robin Hobb, men nu är jag klar med den och barnbokshögen jag behöver läsa växer med rasande fart och hotar att trilla i huvudet på mig så jag får nog köra enbart zapp-läsning ett tag nu. Men sen! Då har jag några stora fantasy-längt som jag ser mycket fram emot att få läsa. Till exempel de här tre:

The Ninth House av Leigh Bardugo som är så nyutkommen att jag egentligen inte vet så mycket om den mer än att det är Bardugos första vuxenbok, och att det verkar vara mer urban fantasy. Nekromanti? Hemliga sällskap? Universitetsvärld?? Jamen något sånt, och ganska långt ifrån hennes tidigare Grisha-trilogi och Six of Crows. Jag måste absolut testa.

Darkdawn är tredje boken i Jay Kristoffs Nevernight-serie där jag tyckt mycket om bok 1 (Nevernight) och bok 2 (Godsgrave) även om jag var rätt förgrymmad över att bok 2 slutade i en elak cliffhanger. Nu kan jag äntligen få veta vad som hände (fast jag måste först bläddra igenom de två första böckerna pga har glömt en del av vad som hände)(att jag ALDRIG lär mig att inte läsa en spännande trilogi förrän alla böckerna är skrivna och utgivna…). Mia Corvere är tydligen på flykt, jagad både av sina gamla lönnmördarkollegor och av landets armé, och dessutom av någon elak konsul, och annat löst folk. Och av sin familj. Vet hon ens vad hon håller på med? Och kommer jag äntligen att få veta mer som staden? Staden som heter City of Bridges and Bones och som är byggd av och bland något som verkar vara ett urgammalt och gigantiskt skelett.

Och så har vi Joe Abercrombie, en annan favoritförfattare som brukar vältra sig i grimdark fantasy och vars trilogi The First Law tillhör mina favoriter och bästa lästa. Det senaste jag läste av Abercrombie var ungdomsböckerna om Yarvi halvhand, The Shattered Sea där jag i bok två och tre tyckte det blev på tok för mycket rodd i den ena och krigande i den andra. Men nu har Abercrombie börjat på en ny serie, som heter The Age of Madness, första boken heter A Little Hatred. Och här återvänder han till världen från The First Law! Bara det att det har gått några år, och den industriella revolutionen verkar ha tagit fart. Men vi får till exempel träffa super-torterar-inkvisitor Gloktas dotter och några andra som är släkt med eller hänger ihop med personerna från The First Law. Och jag tror det kan bli bra – så länge Abercrombie låter bli att låta sina huvudpersoner ro världen runt fyra varv så.

 

Tänk, nu har skrivandet om de här tre fantasylängten gjort mig så väldigt sugen att jag nog tar och flyttar den där barnbokshögen åt sidan lite. Var är min Kindle? Jag ser tre ”Buy now with 1-Click”-knappar jag villhöver trycka på, typ nu.

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

2 tankar på “3 fantasylängt

  1. Just det, Nevernight hade jag planer på att läsa men har inte börjat med. Det verkar då ha varit ett bra val att vänta tills alla tre böcker finns.

  2. Ett mycket klokt val! Och bästa höstgrejen: att ladda upp med de där tre tjockisböckerna i en hög och bara kunna läsa på. Jag är lite avis på dig.

Kommentarer är stängda.