En fest som slår alla andra fester

Jag hade faktiskt inte tänkt skriva om den här då den fått en del uppmärksamhet redan och jag inte hade tänkt skriva just en recension den här gången. Nu blev det dock så att jag läste ut den här boken själv förra veckan, helt utan barnens inblandning då jag inte kunde vänta på dem, och kände ett behov av att få hylla och tipsa. Jag pratar naturligtvis om Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxéns ”Knäckarbanketten”. En barockfantasy om man ska gå efter vad SBE själv kallar den. Och det stämmer bra det. Ett riktigt klassiskt äventyr, med två hjältar i parallella historier, monster, humor, ont mot gott. ALLT en bra saga ska innehålla.

På ett personligt plan så föll jag naturligtvis så fort jag läste att bokens kvinnliga huvudperson vägrade äta samma mat som sina systrar och istället alltid åt grönsaker. För något år sedan kom en rapport som påstod att det numera är norm att äta vegetariskt i barnböcker, vilket är fullständigt skitsnack och något som bara kan ha skrivits av en icke-vegetarian. Bara för att det förekommer i högre utsträckning än tidigare så betyder det inte att det är norm. Fråga mina barn som ständigt suckar över att personerna äter skinka mm i böckerna vi läser. DE känner väldigt sällan att de tillhör normen.

Fast det var en parantes, men en stor parantes för mig. Hur som helst. Boken handlar om Amund och Ottilia. Amund jobbar i köket på det slott där Ottilia bor. Hennes pappa har beslutat sig för att ordna den största och mest extravaganta bankett som någonsin setts, allt för att knäcka sin bror. Brodern har dock planer på att förstöra festen och Amund och Ottilia dras in i ett hisnande äventyr. Amund får träffa de mest makalösa monster i sin jakt på rätt ingredienser till banketten. Ottilia tillfångatas av den ondsinte brodern och får kämpa för att bli fri. Inte för att hennes liv med fadern och systrarna är så mycket friare det.

Det blir inte bara roligt utan dessutom så spännande att man med glädje läser även som vuxen. Framför allt Amunds möten med de olika varelserna. Och det praktfulla slutet! Vilken fest! Man skulle varit där! Jag ser verkligen fram emot att läsa den med mina barn  också, även om det kanske mest är min äldsta som skulle få något ut av den. Och kanske ännu mer om något år när han är 7. Som högläsning i skolan eller hemma rekommenderar jag den verkligen varmt.

Titel: Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén
Bokomslag: Emil Maxén
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2019

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

En tanke på “En fest som slår alla andra fester

  1. Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén pratade om den här på Bokmässan, seminariet hette ”Okända djur och bortglömda bestar”. Det var ett fantastiskt samtal. Blev även sugen på Vei av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson och del 2 av Johan Theorins böcker, Krönikan om Jarmaland. Barnen är 9, 13 och 17 men mamma läser först! 🙂

Kommentarer är stängda.