Om bröd, cupcakes, mat och kärlek

Linda
Vi spanar på 10-talet och en trend som är tydlig är feelgoodböcker om ensamma kvinnor som startar caféer, bagerier, restauranger och andra liknande verksamheter. Ofta handlar det om att resa till en mindre ort, gärna vid havet och inte sällan är det en nystart som behövs, vilket i förlängningen självklart betyder en ny man. Även om det ibland är översättningen som spelar oss ett spratt brukar titlarna innehålla något om ett litet bageri eller kanske ett litet café eller varför inte en liten ö eller bokhandel?! Ibland luktar det som sagt ”Tjejen som …” och helt andra titlar får ett ”lilla” i titeln, men formatet är oavsett detsamma. Enkel och trevlig feelgood om nystart genom klassiska kvinnosysslor.

Jenny Colgan får ändå anses vara drottningen av mat- och bakböcker och kanske också den som satte igång trenden med alla böcker med ”lilla” i titeln. Hennes The Little Beach Street Bakery kom ut 2014 och de tre böckerna om Polly Waterford har sedan blivit en trilogi som också översatts till svenska. Den första heter Det lilla bageriet på strandpromenaden och i den flyttar Polly till en liten fiskeby där hon bosätter sig i en lägenhet ovanpå ett nedlagt bageri. Den tredje boken i serien är en julbok, ännu en trend som Lotta skrivit om i veckan.

Colgan har också skrivit om en liten bokhandel, en chokladbutik i Paris, en godisaffär och ett café. Sedan har hon också skrivit om Flora som startar en restaurang på ön Mure, som på svenska självklart kallas ”den lilla ön i havet”.

Fler små verksamheter då?

Att söka på ”the little shop” eller ”the little restaurant” gav ett gäng titlar. Några lästa, några som återfinns på läslistan och några för mig helt okända.

Strandcaféet och Snöfall över strandcaféet av Lucy Diamond handlar om Evie som ärver sin mosters strandcafé. Trevlig serie om ett svart får som hittar sin plats i livet.

Den lilla bokhandeln i Paris och Den lilla bistron i Bretagne av Nina George, som båda handlar om hur små verksamheter förändrar människors liv. 

Ett liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna om Ellie som tar över sin mammas hattaffär i Dublin.

Kärlek på menyn och Jul på menyn av Debbie Johnson om Café Havsbris och människorna kring det.

Karen Clarke skriver också om olika små verksamheter. Jag har läst hennes The Café at Seashell Cove, men hon har också skrivit om bland annat ett bageri och en blomsteraffär.

Jane Linfoot är ny för mig, men har skrivit en rad böcker om bland annat en liten restaurang och en liten bröllopsbutik i Cornwall.

The Little Café in Copenhagen av Julie Caplin var tydligen ”Short-listed for Best Contemporary Romance at the Romantic Novelists’ Association Romance of the Year Awards 2019” och med så många romance i titeln på ett pris måste boken verkligen vara superromantisk. Det går också att följa med Caplin till bland annat The Little Brooklyn Bakery och The Northern Lights Lodge.

Jorden runt i sällskap av romantik och sann småföretagarandra alltså. Vilka är era favoriter i denna trendiga genre?

 

 

Photo by Jodie Walton on Unsplash

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →