Rapport från en läshelg och om att omge sig med likasinnade

linje-ulrica

Vårt tema Människor emellan har berört familjerelationen på flera olika sätt, men också vänskapsrelationer. Igår skrev Helena om ”familjer som blir” och tog några sitcoms som exempel på där en grupp vänner blir som en slags andra familj. Jag tänker att det handlar om att omge sig med människor som man liknar, som delar intressen och som man kan tala med om det som engagerar och intresserar. Men också människor som tar dig som du är och som du kan slappna av tillsammans med.

I helgen hade jag förmånen att få befinna mig i ett sådant sammanhang när ett gäng bokälskare samlades på Gästis i Varberg för en helg full av läsning, bokprat och avkoppling. Vi kallade det för ett läsretreat.

Retreat [retri:t] eller reträtt är en företeelse i kristna sammanhang
där man drar sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar,
oftast i grupp under ledning.

Ordet kan även som substantiv betyda plats eller lokal
för sådant tillbakadragande, alternativt tiden när detta pågår.

Det religiösa inslagen ersattes under helgen med en mer profan dyrkan av böcker och författare och stillheten var väl relativ – i alla fall under lördagskvällens litteraturquizz – men i idén finns det ändå gemensamma nämnare. Att dra sig tillbaka i en ”bubbla” tillsammans med likasinnade med ett gemensamt fokus. Under läshelgen finns vissa planerade men frivilliga aktiviteter, bra tillgång på mat och dryck och massor av tid för vila och läsning. Vill man ha sällskap finns det alltid någon att prata med. Känner man för att läsa i sängen på sitt rum och bara titta ut när det är dags att äta så går det också alldeles utmärkt. En sak som brukar förvåna många som jag berättar om helgen är fenomenet att läsa tyst tillsammans, men jag lovar att det går både bra och att det dessutom är väldigt trevligt.

Det var fjärde året jag deltog i läshelgen på Gästis och det har blivit en helg jag ser fram emot oerhört mycket. När jag kliver innanför dörren möts jag av nästan bara bekanta ansiktet hos en grupp människor som jag lärt känna tack vare bloggen och bok-instagram. En grupp som förstår precis hur det är att ha med sig en hög på tio böcker och en full-laddad läsplatta till en läshelg på 48 timmar, och som fattar varför man ändå var tvungen att köpa en extra bok på Pocketshop innan man hoppade på tåget. En grupp som inte blir förvånad om man istället för att hänga med ut och äta lunch, stannar kvar på rummet för att man är så uppslukad av sin bok.  En grupp som delar intresset, inte bara för böcker och läsning, utan för allehanda ”bookish”-fenomen som till exempel att jämföra läsplattor och tipsa om var man bäst fyndar tygpåsar med bokcitat. My kind of people!

Bild: pexels.com, citat: wikipedia

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

2 tankar på “Rapport från en läshelg och om att omge sig med likasinnade

    1. Lugn och skön gemenskap och rimligare än man kan tro. Fast visst är vi lite skumma … 🙂

Kommentarer är stängda.