Kategorier
Sakprosakoll

Källkritik i april

Idag är första dagen tillbaka på jobbet för mig, efter några veckors isolering. Det är som att komma till ett parallellt universum där ingen är hemma sjuk, varesig elever eller pedagoger. Några hostar och nyser visserligen men jag väljer att tro att det är allergi. Det får mig att tänka på vilka olika bubblor vi befinner oss i. Det var en ren chock att komma ut i världen i morse och inse att ingen håller avstånden, det kryllar av människor överallt och det snörvlas lite varstans. Är det så att det bara är i min bubbla som knogarna spricker av allt tvättande? Jag känner mig som Lady Macbeth. När jag varit hemma har jag inte sett annat än nyheter om Covid-19. Alla facebook inlägg som poppar upp i flödet handlar om karantän och handsprit. Några få hojtar om ekonomin, om att vi inte har råd, om att det bara är gamla och sjuka som drabbas ändå. De tystas snabbt ner. Så kommer man ut i världen och jag börjar fundera på om det där med total lock-down ändå kanske skulle vara en väg att gå om folk nu inte verkar ta det riktigt på allvar?

Jag vet inte. Jag hoppas att jag bara sett en liten del som inte är representativ. En annan sak jag tänker på är hur enormt viktigt det är med källkritik just nu, särskilt sedan igår då det i vanlig ordning florerade en del mer eller mindre lyckade skämt men folk verkade gå på till och med de riktigt uppenbara. Därför tänkte jag här tipsa om några av mina bästa böcker om kllkritik. Det får bli ett snabbt inlägg på rasten på jobbet för även om det kanske är lugnt på många andra ställen så är det fullt ös här.

Emma Frans: Larmrapporten

En fantastisk bok som nästan borde delas ut gratis just nu. Frans skriver med mycket humor om hur man skiljer vetenskap från trams.

Jack Werner: Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå.

Den här har vi skrivit om förut på kollot och vi har även intervjuat Werner appropå boken här.

Viralgranskaren har gått i graven men likt en fågel Fenix har den mer eller mindre återuppstått i Källkritikbyrån som ALLA borde följa på nätet. Briljant journalistik. ”Viralgranskarens handbok” går däremot fortfarande att köpa/låna och rekommenderas definitivt.

Förra året kom Torsten Thurén och Jack Werner ut med boken ”Källkritk” som i rättvisans namn är en uppdaterad version av en äldre bok med samma namn. Den är inte lika populärvetenskaplig i sitt tilltal och riktar sig främst till högskolestudenter men är inte desto mindre intressant om man vill ha mer att bita i.

Det får bli dagens boktips från vardagen här jobb. Sköt om er och tvätta händerna!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.