Kategorier
Kulturkoll

Författare tipsar: Anna Lönnqvist

 

 

Under vårt resetema kommer några gästbloggande författare att tipsa om kultur som förflyttar dem till platser de just nu inte kan resa till. Idag är det Anna Lönnqvist som står för tipsen och hon tar med oss till London.


London har alltid varit ett favoritresmål för mig. Jag älskar de klassiska, historiska miljöerna, att åka till Brick Lane-området där det vimlar av gallerier och konstutställningar, och man kan spontanäta i något av alla matstånd med rätter från jordens alla hörn. Och så besöker jag gärna marknadsstråket på Portobello Road i Notting Hill och känner mig som om jag är med i filmen. London har verkligen allt, särskilt när det kommer till att konsumera kultur och att gå på konstmuseet Tate Modern är en annan favorit, liksom att gå på någon av alla musikaler som spelas. Jag tar också gärna en sväng förbi Buckingham Palace, hur turistigt det kanske än är och så besöker jag förstås alltid minst en bokhandel när jag är i London.

Eftersom jag inte kan resa till mitt favoritresmål just nu tittar jag gärna på serier och filmer som utspelar sig där, och då är både Notting Hill och The Crown givna. Nästan alla av er har säkert sett Notting Hill, men den går ju att se om nästan hur många gånger som helst – enligt mig, särskilt när man har ett akut behov av att få den rätta London-feelingen. Och historien om den helt vanlige engelsmannen William Thacker som äger en liten, pittoresk bokhandel i Notting Hill, dit en av världens största filmstjärnor, Anna Scott, en dag kommer in, är ju verkligen den perfekta romantisk komedin. Ett extra plus för Thackers inneboende Spike, som är en riktig originalkaraktär som gör halva filmen.

I The Crown, som är inne på säsong tre och är en dramaserie på Netflix, får man får följa den brittiska drottningen Elizabeth II från att hon gifter sig med prins Philip 1947, hastigt tillträder som drottning när hennes pappa, kung George VI går bort 1952, och sedan framåt i tiden. Serien är både en historielektion och en inblick i drottningens liv: man får på nära håll följa hennes relationer till sina familjemedlemmar, som är allt annat än enkla. I säsong tre har många av skådespelarna bytts ut, men det gör inget, eftersom de nya är minst lika bra som sina föregångare. Skådespeleriet är nämligen på högsta nivå i den här serien, vilket är ytterligare en anledning till att se den, och Claire Foy och Olivia Coleman i rollen som drottningen, Vanessa Kirby och Josh O’Connor i rollerna som prinsessan Margaret respektive prins Charles, är några av mina favoriter.


 

Anna Lönnqvist är aktuell med Minns oss som nu på LB Förlag. Det är hennes femte roman och den andra som utspelar sig i det fiktiva samhället Sunnanby. En plats som rekommenderas för en fiktiv resa.

 

 

 

 

 

 

Fotot på Anna Lönnqvist är taget av Magnus Östh

Bilderna från London är tagna av Anna Lönnqvist

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.